Китай е най-големият износител в света. И благодарение на огромното си производство за няколко десетилетия успя да се превърне в сила номер 2 в глобален мащаб след Щатите.

Въпреки че страната е във фокуса на инвеститори, анализатори и бизнесмени, има доста неща за икономиката на страната, които не са толкова известни. Business Insider разказва за част от тях:

1. Китай е по-голям вносител на американски селскостопански продукти от Канада и Мексико

Страната е водещият пазар за износ на такива стоки от Щатите, изпреварвайки съседките ѝ Канада и Мексико. А соята представлява над половината от вноса на Китай.

2. Страната е дом на търговска верига, по-голяма от Walmart и Amazon

Ако смятате, че най-голямата търговска верига е Walmart, помислете още веднъж. А ако смятате, че Amazon е най-големият онлайн търговец, отново грешите. И в двете категории лидер е Alibaba. Гигантът изпреварва и двата американски лидера благодарение на дъщерните си компании. Нещо повече, нейната платформа AliExpress вече е шестият най-голям сайт за интернет пазаруване в САЩ.

3. Китай е на второ място в света по брой на милиардерите

Те са общо 388 души или малко повече от наполовина на броя им в Щатите - 680. Също така милиардерите там растат с най-бързи темпове в света - през 2017 година те са се увеличили с 55 души, а през миналата - с 49 души.

4. Потребителите в страната харчат по 73 милиарда долара за луксозни стоки всяка година

Според изчисленията на McKinsey в страната има 7,6 милиона семейства с доходи, достатъчни да си позволят закупуването на луксозни брандове. Те отговарят за близо една трета от световния пазар на такива стоки.

5. За 40 години износът на Китай нараства с 954%

Години наред икономиката на страната остава затворена за международната търговия. Така през 70-те години на миналия век износът представлява едва 3% от нейния БВП. Към 2006 година този дял е 36 на сто, а към 2010 година - над 26 на сто.

6. Средният доход на домакинствата в Китай е нараснал с над 400% за 10 години

Между 2002 и 2012 година показателят се е увеличил от 987 долара годишно до 4273 долара.

7. В Китай под 1% от хората живеят под линията на бедността

Или поне това показват данните на Световната банка. Според тях линията на бедността в глобален мащаб е на ниво от 1,90 долара дневно. Към 2015 година едва 0,7% от хората в Китай са на това или под това равнище. Иначе казано това важи за 9,9 милиона от 1,35 милиарда души.

Приетата за линия на бедността в страната обаче е по-висока и според нея 3,1% или 30,5 милиона души живеят на или под нея.