Наближава края на годината и е време за равносметка. Сега ще погледнем към това кои бяха най-доходоносните активи от началото на 2017-та година.

Криптовалути

Много се говори за поскъпването от над 10 пъти при биткойна. Големите печеливши при криптовалутите обаче са с друго име - рипъл и етериум.

Рипълът, е едва петата най-голяма криптовалута, по пазарна капитализация. Това обаче, не й пречи да е най-поскъпналата. От началото на годината, рипълът е поскъпнал над 50 пъти.

Етериумът е втората най-голяма по пазарна капитализация криптовалута като стартира началото на годината при нива от около 10 долара. Въз основа на нивата му от над 450 долара в началото на декември, етериумът е поскъпнал над 45 пъти.

Индекси

При индексите, също можете да останете изненадани. С най-голямо повишение от 110% от началото на годината, се отличава монголският основен индекс. Втори по повишение е индексът на Аржентина, нараснал с над 59% от началото на годината.

За съжаление, с повишението си от едва 20%, индексът на сините чипове SOFIX не влиза в топ-5 на най-повишаващите се индекси.

Най-губещият индекс от началото на годината е този на Абу Даби, донесъл загуба на инвеститорите от едва 4%.

Суровини

Тази година, определено е годината на паладия. Стартирал при нива от около 700 долара, в началото на годината, благородния метал поскъпна до исторически рекорд при нива от над 1000 долара. Или поскъпване от над 40%, което само по себе си е забележително и прави метала - големия победител на 2017-та.

Най-губеща сред суровините е захарта. Тя е поевтиняла с над 20% от началото на годината.

Валути

При валутите, тази година бе годината на еврото. Единната валута поскъпна с близо 13% спрямо щатската, което я превръща в най-добре представящата се основна валута. Втората най-добре представяща се валута е британйския паунд, с поскъпване от 9.2%.

При най-губещите валути, се отличават полската злота и чешката коруна - поевтинели съответно с 15.4 и 16.3%.

При екзотичните валути, най-губеща е венецуелския боливар. Щатският долар, е поскъпнал спрямо боливара - с цели 2 958% от началото на годината.

Най-добрият мениджър на активи през 2017-та година

Ако бяхте познали, кой ще е най-добрият инвеститор милиардер на тази година и ги бяхте поверили на него, то той щеше да Ви регистрира доходност от 36%. Става въпрос за Даниел Лоб и неговия фонд.

За сравнение индексът, следящ представянето на инвеститорите милиардери - IBLN индекс е донесъл среден доходн на инвеститорите от 25.7%, което е бил четвъртия най-добър резултат сред милиардерите. По-добре от индекса са се представили освен Лоб, само още Стив Мандел и Дейвид Айнхорн.