Заплатите у нас ще растат два пъти по-бързо от инфлацията, но домакинствата ще са консервативни в харчовете си, а публичните разходи ще са основен двигател на икономиката. Това е прогнозата за България на застрахователя на търговски кредити Allianz Trade.

Заплати и харчове

Очакваният ръст на заплатите е 9%, а прогнозната средногодишна инфлация е 4%. "Така макар ръстът на възнагражденията да се забавя в сравнение с очакваните 13,5% за 2023 г., те ще изпреварват убедително увеличението на цените", отбелязват от Allianz Trade.

В същото време, обаче, потребителските разходи ще се увеличат с едва 2% при 5,5% през 2023 г.: "Домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето от една страна заради по-малкото увеличение на заплатите и от друга заради нарастващите лихви и по-неблагоприятните условия за кредити".

Живот до заплата: Колко финансово (не)грамотен е българинът

Живот до заплата: Колко финансово (не)грамотен е българинът

Очертава се "пропаст" между млади и стари заради отношението към дигитализацията, предупреждават от Finance Academy

Здравето на икономиката

Така вместо потребителските разходи, през 2024 г. основен двигател на икономическия растеж се очертава да бъдат публичните разходи - Allianz Trade очакват ръст от 4% при свиване от 1% преди година.

"Инвестиционната активност също ще се възстанови през следващите две години, движена от публични инвестиции, включително проекти, финансирани от Nеxt Generation EU. Така прогнозираният ръст на инвестициите за тази година е 4,2% при нулев растеж за 2023 г.", пишат от компанията.

Инфлацията се върна до нива от преди 2 години и половина

Инфлацията се върна до нива от преди 2 години и половина

Развлечение, култура, ресторанти и хотели поскъпват най-много през декември

Износът ще се повиши с 4,2% след свиване с 2,5%, но вносът "ще се възстановява по-убедително". Заради икономическата обстановка в редица държави и глобалната прогноза за повече фалити, препоръката към българските компании е за "повишено внимание, проверка на контрагентите, прецизно следене на дължимите вземания и по възможност скъсяване на сроковете за получаването им".

Очакването е за ръст на БВП от 2% през 2024 г. и 2,5% през 2025 г. "Валутният борд (...) до голяма степен неутрализира паричната политика, като ограничава използването й за противодействие на ценовия натиск от 2021 г. насам. Затова очакваме валутната стабилност да се запази, но ценовата стабилност няма да бъде напълно възстановена преди 2025 г.", посочва д-р Манфред Щамер, главен анализатор на Allianz Trade.