Долната камара на Националния конгрес на Аржентина одобри сделка за погасяване на задължения, която цели да сложи край на близо 15-годишна битка с кредитори.

След 20 часа дебати мнозинство от 165 депутати гласува за отмяна на два законопроекта, които стояха на пътя пред споразумението със заемодателите. Възпротивиха се 86 народни представители, предаде BBC.

Това се възприема като победа за президента Маурисио Макри, който постигна сделката след изборната победа през ноември.

Сега споразумението ще отиде в Аржентинския сенат, където вероятно ще се сблъска с ожесточени спорове, тъй като опозиционните партии са мнозинство в него.

Разискванията са насрочени за по-късно днес.

Аржентина стигна до споразумение с кредиторите си след 15-годишна сага

Тази страна току-що разреши 15-годишен спор за дълга си

Вратите за чуждестранния капитал отново са широко отворени

Времето е от съществено значение: според условията на сделката, сключена между държавния глава и американските кредитори в Ню Йорк, Аржентина има срок до 14 април да изплати задълженията си. Става дума за същите заемодатели, които отказаха преструктуриране на дълга на страната, след като тя обяви несъстоятелност заради задължения от близо 100 милиарда долара през 2001 г.

В ядрото на споразумението е плащане в брой на 4,7 милиарда долара или около 75% от това, което южноамериканската страна дължи на фондовете, които я осъдиха в САЩ заради неизплащане на задълженията.

Американските фондове правят до 800% възвръщаемост от дълга на Аржентина

Американските фондове правят до 800% възвръщаемост от дълга на Аржентина

Втората по големина южноамериканска икономика ще изплати общо 4,65 милиарда долара

Дългогодишният спор ограничи достъпа на Аржентина до международните кредитни пазари.

Докато съседите ѝ от Латинска Америка могат да взимат заеми с лихвени проценти от около 5 на сто, Аржентина бе принудена да плаща най-малко двойно, което я остави без така нужната финансова помощ.

Президентът Маурисио Макри предупреди законодателите, че отрицателен вот би обрекъл Аржентина да продължи да бъде „финансов парий”, отбягван от глобалните кредитни пазари.

Бразилия и Аржентина са най-добрите фондови пазари

Най-добрите фондови пазари на света са на две от най-закъсалите икономики

Инвеститорите имат все по-големи надежди за още положителни резултати