Икономиката на Бразилия е в ужасно състояние. Но фондовият ѝ пазар е един от най-добрите в света тази година.

Основният бразилски индекс Bovespa се покачи с 14,1% от началото на годината до сега в доларово изражение, като бива надминаван единствено от фондовия пазар на съседката си Аржентина, който нарасна с 14,7 на сто досега през 2016 г., предаде СNN.

Пазарите могат да бъдат водещ показател за нагласата на инвеститорите към икономическото бъдеще на дадена държава. Бразилия обаче е най-новият пример за разделението между фондовия пазар и икономиката, които в момента вървят в тотално различни посоки.

Най-голямата южноамериканска страна обаче не е единствена. Пазарите на други затруднени икономики – като Русия и Южна Африка – също са нагоре през тази година.

Ситуацията в Бразилия обаче е специална. Държавата преживява най-лошата рецесия от 25 години насам, разпалена от корупционен скандал в държавната петролна компания Petrobras.

Бразилия изпада в най-дълбоката рецесия за последните 115 години

Бразилия изпада в най-дълбоката рецесия за последните 115 години

Проблемите на най-голямата икономика в Латинска Америка се задълбочават

Положението се разгорещи още повече в петък, когато бразилската полиция задържа бившия президент Луис Инасио Лула да Силва за предполагаемата му свързаност с аферата с подкупи в Petrobras. Гражданите на страна бяха в шок. След като полицията обяви, че е арестувала бившия държавен глава, акциите на Бразилия скочиха със 7 процента в петък. Стойността на валутата на страната – реала – се покачи с почти 3 на сто спрямо щатския долар.

Действията на органите на реда изглежда вдъхнаха надежда, че огромният корупционен скандал върви към някаква развръзка.

Бразилия изправена пред опасна финансова криза

В тази държава ще се повтори гръцката криза

Как страната стигна дотук?

В крайна сметка инвеститорите искат едно: импийчмънт на настоящия президент на Бразилия Дилма Русев, която бе любимият кандидат на Лула, който да наследи поста му. Сега вложителите разчитат Русев да бъде заменена от държавен глава с повече политики, насочени към пазарната среда.

Колкото до Аржентина – добрите резултати на фондовия ѝ пазар биват движени от края на спора за дългове с американски облигационери. Развоят на случая ще проправи път на Аржентина към завръщането на световните капиталови пазари след 15 години.

Американските фондове правят до 800% възвръщаемост от дълга на Аржентина

Американските фондове правят до 800% възвръщаемост от дълга на Аржентина

Втората по големина южноамериканска икономика ще изплати общо 4,65 милиарда долара

Има и голяма доза оптимизъм по отношение на новия президент на страната Маурисио Макри, който пренаписва икономическата политика на Аржентина. Инвеститорите са обнадеждени, че екипът на Макри ще насочи затруднената икономика в правилна посока.

Възраждането на цените на суровините е основна причина за подобряването на много развиващи се пазари. Фондовият пазар на Русия се е повишил със 7,8 на сто, индексът на Южна Африка нарасна с близо 4%, а фондовата борса на Мексико се покачи с 4,6 процента. Резултатите им са доста по-добри от тези на американските пазари: индексът S&P 500 е спаднал с 2,5 на сто през настоящата година.