Атинската фондова борса потъна с 23% днес, когато работата й най-после се поднови, съобщи Ройтерс. Борсата беше затворена в продължение на 5 седмици - точно преди гръцкото правителство да наложи контрол върху капитала в разгара на дълговата криза.

Търговците очакваха остри загуби като резултат от затворената търговия и страховете за влошаващата се икономика на Гърция, припомня BBC.

Вероятно е акциите на банките да бъдат особено засегнати, защото финансовият сектор на страната има нужда да бъде рекапитализиран.

Статия на вестник „Авги", който е близък до правителството на Алексис Ципрас, предполага, че Атина търси около 10 млрд. евро този месец за банкова рекапитализация. Банките възлизат на около една пета от основния борсов индекс в Атина.

Въпреки че Гърция сключи сделка с кредиторите си миналия месец, вътрешните политически спорове в Атина относно условията могат да доведат до свикване на предсрочни избори.

Европейската комисия очаква Гърция отново да влезе в рецесия тази година, а икономиката да се свие с 2-4 процента. Гръцката икономика беше в рецесия в продължение на 6 години - до 2014 година.