Австралия е изправена пред рецесия за първи път от след 29 години, заради въздействието на пандемията от вируса. Официалните данни показват, че икономиката се е свила с 0,3% през първите три месеца на годината на фона на още ранните етапи на огнището, пише BBC.

Той се случва на фона на засилените мерки от страна на правителството и централната банка в подкрепа на икономиката. "Това беше най-бавният растеж през годината от септември 2009 г., когато Австралия беше в разгара на световната финансова криза", заяви главният икономист на статистическото бюро Брус Хокман.

През март Reserve Bank of Australia намали основната си лихва до рекордно ниските нива от 0,25%. Централната банка също стартира програма за неограничено изкупуване на облигации.

Губернаторът Филип Лоу заяви, че страната е изправена пред най-тежките условия след Голямата депресия. "Австралийската икономика преминава през много труден период и преживява най-голямото икономическо свиване след 30-те години на миналия век."

Австралия губи 2,5 милиарда долара на седмица заради пандемията

Австралия губи 2,5 милиарда долара на седмица заради пандемията

Прогнозите сочат, че БВП на страната ще падне с 10% през настоящето тримесечие

Въпреки това той добави нотка на оптимизъм,като заяви, че е възможно спадът да бъде по-малък от очаквания по-рано. "Броят на новозаразените е намалял значително и някои ограничения са облекчени по-рано, отколкото се смятахме да го направим", каза той.

Австралийското правителство обеща стотици милиарди долари за подпомагане на бизнеса и гражданитеи заяви, че скоро ще бъдат обявени повече стимулиращи мерки.

Пре миналия месец Япония изпадна в рецесия за първи път от 2015 г. насам, след като като третата най-голяма икономика в света се сви с годишен темп от 3,4% през първите три месеца на годината.

Най-голямата икономика в Европа - Германия, изпадна в рецесия, докато други големи икономики, включително Великобритания и САЩ, също наблюдават резки спадове.