Изглежда, че до средата на януари Европейският парламент ще има своята първа крайно дясна групировка, пише днес EUobserver. И именно членовете на Европарламента  от България и Румъния ще направят това възможно.

Според правото на ЕС, за да се формира политическа група са необходими минимум 19 депутати от 5 различни държави.

След експанзията от 1 януари, европейската крайна десница ще се „обогати" с един депутат от българската екстремистка партия Атака (определението е на EU observer) и петима депутати от румънската националистична и анти - ромска партия „Велика Румъния".

Опитите за формиране на крайно дясна политическа формация в Брюксел продължават от години, но са били възпрепятствани, главно заради разделенията между различните национални групи и липсата на единна политическа платформа.

Но според австрийския евродепутат Андреас Мьолцер, един от основните поддръжници на идеята за формиране на европейско крайно дясно движение, групата може да бъде основана още на 15 януари и предполагаемо ще се казва „Identity, Sovereignty and Transparency (IST)" (Идентичност, суверенност и прозрачност).

Мьолцер е казал пред австрийската новинарска агенция APA, че се очаква новата фракция да се ръководи от Бруно Голниш, член на френския Национален Фронт.

По отношение плановете за 15 януари Мьолцер е казал пред журналистите, че има много неясноти, но също така и твърде много несъмнени неща. Според него групата ще има поне 20 члена и ще има програма за „минимален консенсус" - против емиграцията, срещу членството на Турция, срещу Конституцията на ЕС поради тенденциите й за изграждане на централно правителство.

Свободната програма отразява липсата на хармония между отделните национални елементи, а един от главните мотиви за формирането на група е гласовете да имат повече тежест в Европейския Парламент.

Александра Мусолини (на снимката), внучката на Дуче, казва пред APA: „Това е повече техническа, отколкото политическа група". Според нея, обединението на крайно десните е въпрос на необходимост. „Оцеляването е възможно единствено в политическа група".

Според Мусолини групите в Европарламента имат по-голям достъп до фондовете и политическите постове в Европарламента - нещо, което необвързаните евродепутати нямат.

Ако общоевропейска крайно дясна партия бъде създадена, тя ще включва пъстър политически състав.

Голниш чака решението на съда, обвиняван, че е подлагал под съмнение Холокоста. Българският бъдещ Евро-депутат Димитър Стоянов разпрати оскърбителен email в Европейския парламент във връзка с номинацията на депутата от ромски произход за „Евродепутат на годината", наричайки я "циганка". А депутатите от „Велика Румъния" идват от партия, чийто шеф, Корнелио Вадим Тудор, привлича вниманието с расистки тон.

Други необвързани евродепутати, които могат да се присъденият към крайно десните, са Лука Романьоли от Италия и Ашли Моут от Британия, както и евродепутатите от фламандската Vlaams Belang.