Преразпределението на доходите или облагането на богатите чрез данъци, за да се даде на бедните, не е решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Марк Блумфийлд.

Той е един от авторите на Плана „Ран-Ът" и президент на Американския съвет за капиталово формиране.

Той допълни, че решението очевидно е по-сложно и от търсенето само на икономически растеж, каквато теза поддържат и консерваторите в САЩ. Икономистът подчерта, че трябва да се помогне на социално слабите групи, но финансовата помощ не трябва да насърчава хората да не работят.

„В успешните икономики трябва да има ръст, но и грижа за бедните", подчерта Блумфийлд и допълни, че не може да се върви напред, ако хората умират от глад по улиците.
На въпрос дали увеличаване на минималната работната заплата е решение, той заяви, че има и по-ефективни схеми.

„Повечето икономически анализи показват, че минималната заплата е вредна, тъй като производството може да се ограничи само до минималното ниво, което е непродуктивно" коментира икономистът. Той допълни, че трябва да има грижа за бедните, но трябва да се внимава това да не доведе до нежелани последици.

Помолен да коментира данъчната система в България, икономистът допълни, че ДДС ставката е твърде висока, което я прави неконкурента. Той посочи още, че данъчната система трябва да е проста и справедлива. Необходим е и икономически ръст, заяви още Блумфийлд. По думите му е важно данъчната ставка да е ниска, но е важно и какво се облага.

Блумфийлд допълни, че голям проблем за икономиката у нас е корупцията, която действа под формата на непреки данъци, както и че голяма част от хората са заети с непродуктивна дейност.

„Трудно се влияе при работеща система. Тук има твърде много пречки", смята икономистът.

По отношение на енергийната независимост той подчерта, че за да се осъществи е необходимо да има конкурентна среда, образована работна сила и други предпоставки.

На въпрос дали шистовият газ е вариант за тази независимост икономистът коментира, че в САЩ след откриването на находища редица компании от вносители на природен газ са се преориентирали в дейност по износ. Остава проблемът с издаването на разрешителни за добив на шистов газ, какъвто има и в България, заяви Блумфийлд.