Потребителите в Сърбия може да получат, вместо предвиденото от 1 ноември 10% увеличение на цените на дребно на газ, увеличение на сметките си с цели 20% през в разгара на отоплителния сезон. Това коментираха енергийни експерти от съседската ни държава по повод решението на България да облага с данък върху руския газ, който се доставя през нейна територия към трети страни.

Указът, който влезе в сила незабавно, въвежда данък от 10,76 долара за 100 кубически метра руски природен газ, който се доставя през територията на България.

Потребителите в Сърбия се снабдяват с природен газ именно през територията на нашата страна, а газът се транспортира по газопровода Турски поток, което означава, че новата и  по-висока такса ще се начислява и за Сърбия, тъй като PE Srbijagas купува газ от Руският държавен гигант "Газпром".

Припомняме, че съгласно споразумението, което Сърбия подписа с Международния валутен фонд, за да вземе заем, Белград пое задължението да повишава поетапно цените на газта на дребно, като най-новото увеличение трябва да се състои на 1 ноември и е в размер на 10%, което означава, че от тази дата газът ще струва 5,02 сръбски динара (0.084 лева) за киловатчас с данъци и такси.

Едно ново увеличение на цената би натоварило дейността на сръбската икономика, която използва този енергиен източник в производствения си процес, което без съмнение би довело до повишаване на цените на крайните продукти.

Европа намалява зависимостта си от руския газ с над 20%

Европа намалява зависимостта си от руския газ с над 20%

През първото тримесечие на 2022 г. Русия беше най-големият доставчик на газ за ЕС

Енергийният експерт Велимир Гаврилович казва за всекидневника Danas, че данъкът, иницииран от правителството на България, увеличава изкупната цена на природния газ за Srbijagas с 10-20 на сто.

"Трудно е да се повярва, че Сърбия може да избегне плащането на данъка, въведен от България, като доставя газ през територията на Украйна, заради войната в тази страна, а след това и през Унгария. В момента Унгария, подобно на Сърбия, се снабдява с руски газ по южния маршрут", енергийният експерт.

Относно въвеждането на такса върху руския газ от страна на България, президентът на Сърбия Александър Вучич посочи, че това представлява голям проблем за държавата.

"Това ще доведе до драстично поскъпване на газа. Това е страшно увеличение и ще говорим с българската страна. Това решение не трябва да се отнася за Сърбия", каза Вучич.

Турция удвоява добива на газ от Черно море, докато България 11-та година все още проучва

Турция удвоява добива на газ от Черно море, докато България 11-та година все още проучва

Румъния също е напред в добива на синьо гориво от Черно море

От Министерството на минното дело и енергетиката коментираха, че тази тема ще бъде обсъдена с представители на унгарската и българската държава.

"Сърбия ще направи всичко възможно гражданите да не бъдат засегнати по никакъв начин. В момента всички газови хранилища у нас и в Унгария са пълни, а в резерв имаме 690 милиона кубически метра газ, което е исторически рекорд и е значително повече от началото на предходния отоплителен сезон".

Припомняме, че една от стратегическите цели в енергетиката на Сърбия е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ, а в крайна фаза е изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия - България с капацитет 1,8 млрд. кубични метра газ, което ще позволи на Сърбия да се снабдява с газ предимно от Азербайджан и от терминала за течен природен газ в Александруполис в Гърция, подчертават Министерството на минното дело и енергетиката.