Има риск възстановяването на световната икономика да бъде забавено, или дори спряно, от слабия прогрес по имунизация срещу коронавируса в по-бедните държави, пише Bloomberg. Според изданието около 4,54 млн. души са имунизирани всеки ден по света през последната седмица — но разпределението им съвсем не е равно, като САЩ и Великобритания отговарят за 40% от общо почти 120 млн. дози вече раздадени по света.

Възникващите и развиващите се пазари се справят далеч по-зле. В Африка само Египет, Мароко, Сейшелите и Гвинея са започнали изобщо процеса по имунизация. Голяма част от Централна Азия и Централна Америка също все още не са започнали да ваксинират населението.

Това означава, че развиващите се пазари рискуват да изостанат икономически, както и че дори напълно имунизираните държави ще имат по-малко място за растеж, тъй като търсенето на стоки и доставките на компоненти ще бъдат по-ниски. Нещо повече, ако светът не се справи изцяло с Covid-19, той рискува мутации на вируса.

"Тъй като вирусът мутира, никоя държава не е в безопасност докато целият свят не бъде имунизиран и не се постигне стаден имунитет", казва икономистът от Maybank Kim Eng Research Чуа Хак Бин.

Скорошно изследване, поръчано от International Chamber of Commerce, сочи, че неравното разпространение на ваксините ще струва на световната икономика до $9,2 трлн. Подобно изследване на Rand Corporation изчислява щетите на $1,2 трлн. годишно.

Растежът на световната икономика тази година може да бъде по-малко от прогнозата на Световната банка за 4%, ако имунизацията не се забърза, казва главният икономист Кармен Райнхарт.

Тези изчисления оказват натиск богатите държави да споделят наличните ваксини, дори и обществото да не подкрепя подобен ход. Засега обаче всичко говори, че това няма да се случи.

Според Rand т. нар. национализация на ваксините ще струва на богатите държави $119 млрд. годишно срещу $25 млрд., ако помогнат със закупуването на ваксини за по-бедните. САЩ и Германия ще пострадат най-тежко.