Два пъти по-вероятно е домакинствата с по-нисък доход във Великобритания да се обърнат към заемите, отколкото тези с по-високи доходи, показва анализ на Resolution Foundation, който разглежда финансите на Острова насред пандемията.

Работещите в секторите на икономиката, които бяха затворени, са имали средно £1 900 ($2 350) спестявания, сочи доклад на тинк танка, цитиран от Bloomberg. Това е по-малко от половината от средните спестявания на британците, които са продължили работа, макар и от вкъщи. Техните депозити възлизат на £4 700.

Далеч повече сред по-бедните домакинства са използвали част или всичките си спестявания и са теглили заеми - най-често с кредитни карти, при които лихвата е висока.

Докладът подчертава отново как пандемията и мерките срещу вируса разширяват пропастта в икономическия и социален живот на Великобритания.

"Разликата в богатството бе демонстрирана ясно от кризата", казва Джордж Бангем, икономист в Resolution Foundation. "Ефектът от коронакризата ще е видим в домакинствата още години".

В същото време по-богатите семейства са пестили повече средства, след като вечерите в ресторанти и пътуванията в чужбина бяха забранени.

Дългът на Великобритания надхвърли 100% от БВП за първи път от 50 години насам

Дългът на Великобритания надхвърли 100% от БВП за първи път от 50 години насам

Той надхвърли £2 трлн.