С най-големия обем на произведеното мляко на глава от населението една източноевропейска държава е сред топ износителите на сирене в глобален мащаб.

Според наскоро публикувани данни Беларус е четвъртата държава в света по експорт на млечния продукт след Европейския съюз, САЩ и Нова Зеландия, пише сайтът Emerging Europe.

Изчисления на статистическия институт в Беларус страната е изнесла 60 000 тона сирене между януари и март тази година или с 11 тона повече в сравнение с първото тримесечие на предходната година.

Заради силните икономически връзки с Русия 94% от експортът е бил именно за този пазар. Сирене от Беларус обаче може да бъде намерено още на пазарите в САЩ, България, Китай, Грузия, Япония, Йордания, Латвия и Обединените Арабски емирства.

До голяма степен ръстът на износа се дължи на по-големия обем на производството в страната, което кара местните компании да търсят възможности за излизане на нови пазари.

През последните години обаче те срещат затруднения, свързани с експорта за Русия. Москва на няколко пъти е въвеждала ограничения за доставките на млечни продукти от Беларус заради опасения за качеството им.

"За съжаление ограниченията от страна на Русия възпряха експорт на още 617 000 тона мляко и млечни продукти през 2018 година. Тази негативна тенденция беше запазена и в началото на 2019 година. Настоящата ситуация ни принуждава да работим по-усилено за търсене на възможности за диверсификация на износа", посочват в официално съобщение от беларуското министерство на земеделието.