Четири държави - САЩ, Япония, Индия и Австралия - може да обединят усилия, за да създадат алтернатива на китайския "Един пояс. Един път" в опит да се противопоставят на растящото влияние на Пекин, съобщава Australian Financial Review.

Планът ще бъде обсъден по време на предстоящата през тази седмица среща между австралийския премиер Малкълм Търнбул с президента на САЩ Доналд Тръмп. Източник на изданието обаче посочва, че идеята все още е в твърде начална фаза и едва ли ще бъде обявена официално толкова рано.

Китай създава "Полярен път на коприната"

Китай създава "Полярен път на коприната"

Поднебесната империя очерта интересите си в арктическия регион

Мултимилиардната инициатива на Китай цели да свърже Азия, Европа, Близкия изток и Африка чрез логистична и транспортна мрежа, използвайки пътища, пристанища, железопътни линии, тръбопроводи, летища, транснационални електрически мрежи и дори интернет мрежи.

Проектът се възприема като опит на Пекин да увеличи световното си влияние. В един момент той включваше 65 страни, които заедно отговарят за една трета от световния брутен вътрешен продукт и 60% от населението на света, по данни на Oxford Economics.

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Древната столица Сиан е от ключово значение

Разговори относно алтернатива се готвят от миналата година. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се обяви за по-голямо сътрудничество между САЩ и Индия, за да отговорят на стратегията на Китай.

САЩ иска и да съживи разговорите с Япония, Индия и Австралия, чрез което да засили сътрудничеството в областта на сигурността.