Данъчните облекчения на администрацията на Тръмп за 1,5 трилиона щатски долара изглежда не са имали голямо отражение върху капиталовите разходи или плановете за наемане на нови служители, според проучване, публикувано една година след най-голямото преразглеждане на данъчния кодекс на САЩ за повече от 30 години, пише Reuters.

Според публикуваното в понеделник проучване на бизнес условията на Националната Асоциация за бизнес икономика (NABE) някои компании съобщават, че въпреки ускоряването на инвестициите заради по-ниските корпоративни данъци в някои компании, 84% от анкетираните заявяват, че не са променили плановете си. Това е понижение в сравнение с отчетените 81% в предишното проучване, публикувано през октомври.

Инфлацията в САЩ ще изяде намалените от Тръмп данъци

Инфлацията в САЩ ще изяде намалените от Тръмп данъци

Данъчните съкращения от 2018 г. са всъщност увеличения през следващите години

Белият дом прогнозира, че масивният пакет от фискални стимули и намаляването на корпоративния данък до 21% от 35% ще стимулира бизнес разходите и растежа на работните места. Намаляването на данъците влезе в сила през януари 2018 година.

"Голяма част от анкетираните, 84%, посочват, че една година след приемането, реформата в корпоративния данък не е накарала фирмите им да променят плановете си за наемане или инвестиции," казва президентът на NABE Кевин Суифт.

По-ниските данъчни ставки обаче се се отразили на сектора на производството на стоки, като 50% от респондентите от този сектор отчитат увеличени инвестиции в своите компании, а 20% казват, че пренасочват наемането и инвестициите в САЩ от чужбина.

Изследването на NABE също сочи за допълнително забавяне на бизнес разходите след рязкото намаляване през третото тримесечие на 2018 г. Измерването за капиталовите разходи на проучването пада през януари до най-ниското си ниво от юли 2017 г. Очакванията за капиталови разходи за следващите три месеца също отслабват.

"По-малко фирми увеличават капиталовите разходи в сравнение с отговорите в октомврийското проучване, но намаляването изглежда концентрирано повече в структурните, отколкото в инвестициите в информационни и комуникационни технологии", казва Суифт.

Според проучването, ръстът на заетостта се е подобрил умерено през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо третото тримесечие. Малко над една трета от респондентите съобщават за нарастване на заетостта в техните фирми през последните три месеца, в сравнение с 31% в проучването през октомври. Прогнозната мярка за заетост на проучването е спаднала до 25 през януари от 29 през октомври.