Скептично настроените спрямо златото често казват, че то е просто "безполезен метал" или че стойността му се дължи само на "доверието" към него. Това са празни приказки. Всъщност златото е един от най-полезните метали на планетата и вероятно днес щеше да намира още по-широко приложение, ако не беше твърде рядък и скъп, пише финансистът Питър Шиф.

Златото не се е превърнало в пари, защото не се използва за нищо друго; то е станало пари именно защото намира много приложения. Ето десет от тях:

  • Бижута

Заради своята красота и ковкост, златото се е използвало за бижута от хилядолетия. То е съвършен метал за целта, защото не реагира с влагата. Това означава, че то няма да ръждяса или потъмнее. Златото се смесва добре и с други материали, позволяващи увеличаване на здравината или промяна на цвета на бижутата. През 2019 г. над 2100 тона злато са използвани за бижута.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

  • Зъболечение

Златото се използва в денталната медицина от поне 4 хил. години. То е перфектният метал за целта, защото е здраво и не корозира, а и не е токсично за тялото. То се е използвало за пломби, коронки и мостове. Неговата употреба в тази сфера спада значително от 70-те години на XX век насам, защото цената му нарасна, но през последните години то отново е на мода заради опасенията от дългосрочната токсичност на други материали. През миналата година в денталната медицина са използвани 13 тона злато.

  • Медицина

Освен в зъболечението, златото намира приложение и в останалите части от медицина. Златните наночастици са изключително добро транспортно средство при таргетирането на много конкретни части от тялото. Металът се използва също при тестуването и някои видове образна диагностика. Например изследователите от University of Queensland разработиха универсален тест за рак, използващ златни наночастици, който отнема десет минути и не изисква нищо повече от смартфон.

Защо феновете на централното банкиране мразят златото?

Защо феновете на централното банкиране мразят златото?

Въпреки опитите на политиците, златото все още е тук и поскъпва

Златните наночастици се използват и в други тестове - за малария, ХИВ, хепатит, сънна болест и сифилис в много страни по света. Някои от последните разработки в областта, използващи злато, изглеждат направо като научна фантастика. През 2018 г. екип от китайски учени обяви, че са успели частично да възстановят зрението на сляпа мишка, чиито фоторецептори са били заменени от наножички, направени от злато и титан.

  • Електроника

Златото е отличен проводник и намира широко приложение в електрониката. Вашият смартфон съдържа злато, както и компютъра ви. Всъщност на практика всяко устройство, чиито проводници не трябва да се развалят, съдържа злато. Среброто е още по-добър проводник от златото, но за разлика от него то потъмнява. Разбира се, златото е скъпо, но необходимостта от надеждност е надхвърля цената. През 2019 г. за производството на електроника са използвани 262 тона злато.

  • Аерокосмически отрасъл

Златото се използва за отразяване на топлината и радиацията от корабите, космическите станции и даже от визьорите на шлемовете на космонавтите. Огледалата на космическия телескоп "Джеймс Уеб", който ще бъде пуснат в употреба догодина, са направени от злато. Според NASA, той ще позволи на учените да погледнат "назад във времето и да видят най-ранните галактики, формирани в зората на Вселената". Благодарение на златните си огледала и изключително чувствителната система от камери, той може да се използва и за търсене на извънземен живот.

Анализатори: Златото може да достигне $4 000, но две събития могат да спрат ралито

Анализатори: Златото може да достигне $4 000, но две събития могат да спрат ралито

Когато реалните лихви намаляват, цената на златото расте - и обратно

Златото е и важен смазочен компонент в космическите кораби. Заради своята ниска сила при триене и голяма издръжливост на радиация, златото е приложимо там, където традиционните органични смазки не са.

  • Архитектура

Златото е най-ковкият метал, което го превръща в идеално противокорозивно покритие на покривите на сградите. Златните листи могат да бъдат ковани до дебелина от милионна от сантиметъра. Куполите на много значими сгради по света са били или са покрити със злато. Златните листи се използват и в изкуството от векове.

  • Козметика

Златото намира приложение от продукти за грижа за кожата и хидратантни кремове до балсами за устни. Според някои, жълтият метал подобрява тонуса на кожата и има противосъстаряващи свойства.

  • Хранително-вкусов отрасъл

Това не е най-практичната употреба на златото, но много чефове използват златото, за да направят ястията си една идея по-екстравагантни. То не е токсично и минава директно през тялото. Даже има и бира от злато.

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Цената на жълтия метал се подкрепя и от отслабването на долара

  • Принтиране

Златното мастило става все по-популярно в принтирането. То не само добавя отблясък на материала, но и може да се използва за създаването на трайни и висококачествени снимки. Златото става все по-популярно и в 3D принтирането.

  • Трофеи

Олимпийците се състезават за златни медали. Музикантите печелят златни плочи. Световната купа по футбол се произвежда от 18-каратово злато и тежи 5 кг. Ако се стопи, тя ще струва 100 хил. долара. Но като трофей, нейната цена е над 20 млн. долара.