Домакинствата, чиито членове са в трудоспособна възраст са претърпели най-големия шок относно доходите за почти половин век в резултат на коронавируса, предава The Independent, позовавайки се на анализа на мозъчен тръст.

Пандемията е засегнала финансите семействата с 4,5%, според Resolution Foundation. Спадът се изчислява като сравняват месеците, довели до кризата, със ситуацията през май тази година.

Според доклада това е най-големият спад в краткосрочните доход след инфлацията, предизвикана от петролната криза в средата на 70-те години.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

В доклада се казва, че правителствената подкрепа, като схемата "furlough", е облекчила удара за милиони хора, но предупреждава, че е възможно да се стигне до по-нататъшни шокове по отношение на доходите.

Без намеса в социалното осигуряване доходите на най-бедната част от домакинствата може да паднат с цели 8 на сто.

Финансите на домакинствата ще пострадат отново, ако правителството продължи с плановете си да оттегли скорошното увеличение на кредитни плащания.

В доклада се отбелязва, че коронавирусната криза идва след лошо десетилетие за растежа на доходите, особено за домакинствата с ниски доходи, които претърпяха спад в жизнения стандарт през последните години. 2010 г. бяха "катастрофално десетилетие за жизнения стандарт" вследствие на предишната финансова криза.

Адам Корлет, старши икономист от Resolution Foundation заяви стандартът на живот в цяла Британия е в застой в годините до края на кризата и е паднал при най-бедните семейства. "Този ​​застой сега отстъпи мястото на най-големия шок за доходите от средата на 70-те години на миналия век, тъй като икономиката на Великобритания - и голяма част от работната й сила е блокирана", заяви още той.

Как МРЗ повишава стандарта на живот на работниците: Walmart заменя персонала с роботи

Как МРЗ повишава стандарта на живот на работниците: Walmart заменя персонала с роботи

Целият сектор вероятно ще се роботизира в близко бъдеще

Докладът идва, след като бизнеса и опозиционните лидери призоваха министрите да разширят схемата, за да засегнат най-силно пострадалите сектори, за да спрат загубата на работни места.

Органът за търговия с производство поиска правителството да удължи помощта за шест месеца, за да предотврати съкращенията "в мащаба който не се наблюдава от 80-те години".