Шест месеца от началото на войната в Украйна добивът на петрол в Русия продължава да надхвърля очакванията. Доставките на руски петрол достигнаха най-високото си ниво през август според данни на Института за международни финанси (IIF), а гръцките танкери играят най-голямата роля по пътя на руският петрол към международните пазари, пише Oilprice.

Главният икономист на института IIF Робин Брукс написа в Twitter, че капацитетът на петролните танкери, тръгващи от руските пристанища, е бил малко под 160 милиона барела през август, най-голямото количество, в ставнение с предходните години.

"Русия изнася по-голямата част от своя суров петрол чрез чуждестранни петролни танкери. Обемът на тези доставки през август 2022 г. надхвърля количествата от всяка една предходна година, благодарение на гръцки петролни танкери, които пренасочиха капацитета си към транспортиране на руски петрол", заявява Брукс пред Business Insider.

Преди няколко месеца Refinitiv Eikon съобщи, че Гърция се е очертала като нов център за руски петрол чрез товарене от кораб на кораб. Търговията с руски суров петрол и петролни продукти засега остава законна, тъй като членовете на ЕС не могат да се споразумеят за методологията на пълна забрана.

Въпреки всичките предупреждения и закани за изоставяне на руските енергийни суровини, Русия все още успява да продава огромно количество от своя петрол и газ.

Според данните от проследяването на корабите и пристанищата, швейцарските Vitol, Glencore и Gunvor, както и сингапурската Trafigura, продължават да получават големи количества руски суров петрол и продукти, включително дизел.

Vitol обеща да спре да купува руски суров петрол до края на тази година, докато Trafigura заяви, че ще спре да купува суров петрол от руската държавна Роснефт до 15 май, но е свободна да купува товари с руски суров петрол от други доставчици. Glencore заяви, че няма да влиза в "нов" търговски бизнес с Русия. Междувременно Индия и Китай компенсират голяма част от загубите за Русия.

Голяма част от вината пада върху Швейцария. Лъвският пай от руските суровини се търгува през Швейцария и чрез близо 1000 стокови фирми.