Лято 2021 година засега отчита по-силно представяне от предходната година, когато голяма част от местата за настаняване по Черноморието, както и много заведения останаха затворени. Все още представянето на индустрията остава далеч от постигнатото преди пандемията през 2019-а.

"На фона на лятото през 2020 година туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът", посочва председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Еньо Енев.

Експертът посочва, че към момента сезонът на юг от Бургас е силен, като българските туристи предпочитат курортите в този регион. Въпреки това той казва, че не е достатъчно нашенците да ходят на море в страната, за да се достигне оптимална заетост на местата за настаняване.

При 30% затворени хотели, местата по родните плажове не стигат

При 30% затворени хотели, местата по родните плажове не стигат

Експерти прогнозират фалити в бранша

"Мит е, че ако българите летуват на Черноморието, ще напълнят курортите и туризмът ще е в подем. Легловата ни база е много голяма, но липсват западните туристи. Дошли са чехи, словаци, украинци, румънци и поляци, но англичаните ги няма. Липсват летовници от Германия, от Скандинавието", обяснява Енев.

Успоредно с това той посочва, че все още има недостиг на работна ръка в туристическия сектор.

Кой е българският плаж сред 50-те най-добри в света за това лято?

Кой е българският плаж сред 50-те най-добри в света за това лято?

Той се нарежда на 38-то място в класацията