Европейският съюз ще предостави на премиера Тереза Мей ​​второ забавяне на Brexit на извънредна среща на върха в сряда, но лидерите на блока вероятно ще поискат тя да приеме по-дълъг срок с условия.

В знак на това, колко голям удар е нанесла кризата от Brexit върху британската влас, Мей се втурна в Берлин и Париж в навечерието на срещата на върха, за да помоли Ангела Меркел и Емануел Макрон да ѝ позволят да отложи датата на напускане до 30 юни от 12 април.

В Брюксел обаче най-вероятният вариант е отлагане до края на годината или до март 2020 г., казват дипломати от ЕС. Подобен вариант ще позволи на Великобритания да напусне по-рано, ако безизходицата в Лондон бъде разрешена.

Макар да не беше ясно кога Меркел и Макрон, двамата най-мощни лидери в Европа, се съгласиха с Мей, предварителен проект на заключения от спешната среща на високо равнище на ЕС в сряда показа, че на Великобритания ще бъде предоставено ново отлагане при определени условия.

"Обединеното кралство ще се придържа към изпълнението на задачите на Съюза и ще се въздържа от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза", се казва в проекта на Reuters.

Като пълноправен член на ЕС, Великобритания на теория може да наложи вето върху всяко важно политическо решение.

Законопроектът остави датата за напускане празна в очакване на решение на останалите 27 национални лидери в сряда вечерта в Брюксел.

"Според мен едно кратко удължаване не би донесло много", казва Детлеф Сейф, зам.-говорител на парламентарната група на Меркел. "Нямаме желание да се виждаме всеки шест седмици, за да решим дали да подновим удължаването."

В европейските столици се наблюдава умора и раздразнение от британското напускане на ЕС след 46 години членство.

"Хората са уморени и раздразнени, заради нерешителността на Великобритания - но какво да правят?" казва един дипломат от ЕС. - Ние няма да бъдем тези, които ще бутнат Великобритания от ръба.

Друг официален представител на ЕС, ангажиран с Brexit, заявява, че нито една европейска сила не иска хаосът, който те се страхуват, че излизането без сделка ще причини на финансовите пазари и икономиката на ЕС от 16 трилиона долара.

Близо две седмици след като Великобритания първоначално трябваше да напусне ЕС, Мей заяви, че се опасява, че Brexit никога няма да се случи, тъй като тя се бори да получи споразумение, ратифицирано от разделен парламент.

След като нейното обещание да подаде оставка не успя да постигне целта си, тя започна преговори с опозиционната Партия на труда с надеждата да разреши ситуацията.

Но когато тя пристигне в Брюксел, Мей е малко вероятно да бъде в състояние да обяви успех при преговорите с опозиционната партия. След кръга от преговори във вторник, лейбъристите заявиха, че все още не е имало ясна промяна в позицията на Мей.

Северната ирландска партия, която подкрепя правителство, заяви, че Мей е срам на Обединеното кралство.

"Близо три години след референдума Обединеното кралство днес фактически моли за просия за европейските лидери," казва заместник-председателят на Демократичната профсъюзна партия Найджъл Додс.

Длъжностно лице в офиса на Макрон заявява, че "при сценарий с продължително отлагане една година изглежда твърде дълго за нас".

Той добавя, че ако Великобритания отложи излизането си, тя не трябва да участва в преговорите за бюджета на ЕС или при избора на следващия президент на изпълнителната комисия на ЕС - и че останалите 27 държави-членки трябва да могат да преразгледат нейното "искрено сътрудничество".