Приходите от износ на изкопаеми горива на Русия са нараснали през първите два месеца от инвазията в Украйна. Доста голяма част от тях идват от Европейския съюз, въпреки че някои купувачи избягваха покупки от страната и намираха алтернативни доставчици. Това показва доклад на Центъра за проучване на енергията и чист въздух (CREA), цитиран от CNN. 

Вносът на изкопаеми горива от Русия в Европейския съюз възлиза на 44 милиарда евро от 24 февруари- денят, в който Русия започна инвазията в съседа си, до сега. Това представлява двоен ръст в сравнение със същия период на миналата година, казва главният анализатор на CREA Лаури Миливирта. Това се дължи по-скоро на по-високите цени, а не на обемите.

Около 70% от приходите от износ на изкопаеми горива на Русия в световен мащаб идват от ЕС. Общите приходи възлизат на 63 милиарда евро за двумесечния период.

Цените на енергията се повишиха през изминалата година, търсенето се увеличи. Нахлуването на Русия в Украйна даде допълнителен тласък на цените на петрола и газа. Държавите-членки на ОПЕК не успяха да осигурят обещаното увеличение на производството, което допълнително затрудни ситуацията с доставките.

Заявките за днес за покупка на руски газ от Европа са се увеличили

Заявките за днес за покупка на руски газ от Европа са се увеличили

Транзитирането на газ през територията на Украйна се извършва в нормален режим

Европейският съюз е внесъл 10% повече руски газ по тръбопроводи през от началото на войната и 20% повече втечнен природен газ, но обемът на износа на руски петрол и въглища за блока спада съответно с 20% и 40%.

Руската енергийна компания "Газпром" прекъсна доставките на газ за Полша и България в опит да притисне европейските компании да плащат в рубли. Русия се опитва да подкрепи валутата си.

Бързото спиране на вноса на руските изкопаеми горива ще бъде предизвикателство за ЕС, който преди войната зависеше от Русия за около 40% от вноса на природен газ, както и за 27% от вноса на петрол и 46% от въглищата. Внезапното прекратяване на този внос би довело до сериозни последици за потребителите и бизнеса.

 Ще потече ли скоро газ по интерконектора с Гърция?

Ще потече ли скоро газ по интерконектора с Гърция?

Българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора е завършена на 91%

Това е особено предизвикателство за Германия, която е най-големият индивидуален купувач на руски изкопаеми горива в световен мащаб след инвазията, с покупки на стойност 9,1 милиарда евро, според CREA.

Следващият по големина купувач е Италия с 6,9 милиарда евро, следвана от Китай, Холандия, Турция и Франция.

Европейският съюз обеща да намали зависимостта си от руската енергия до 2027 г. и работи по петролно ембарго, което може да бъде обявено още следващата седмица.

Анализаторите на CREA проследяват доставките по море, използвайки данни за местоположението на корабите, както и доставките по тръбопроводи, използвайки данни от Евростат и Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ.

Спрени производства и по-високи цени: Как ще ни се отрази спирането на руския газ?

Спрени производства и по-високи цени: Как ще ни се отрази спирането на руския газ?

Цената на тока също ще върви нагоре, според прогнозите

Няколко европейски енергийни компании водят преговори с Газпром относно договорите си за доставка газ. Германската фирма Uniper и австрийската фирма OMV смятат, че е възможно да се съобразят с новия платежен механизъм на Москва, без да се нарушават санкциите на ЕС.