Заявките на европейските потребители за руски природен газ за днес (28 април) нараснаха до 62,9 милиона кубически метра газ (от 49,8 милиона кубични метра вчера), съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от официалния представител на "Газпром" Сергей Куприян.

Транзитирането на газ през територията на Украйна се извършва в нормален режим, добавя той. Максималният обем на заявките на газ за ден от Европа достигна 109,6 милиона кубически метра в началото на март.

Полша увеличи доставките си от Германия. Реверсивният (обратният) поток през газопровода Ямал-Европа се е увеличил до 1,3 милиона кубически метра в час.

По-рано беше съобщено, че Европейският съюз временно ще увеличи покупките на руско синьо гориво през страни, които са приели условията за разплащане в рубли. Решението е свързано с необходимостта от компенсиране на спирането на доставките на природен газ за Полша и България.

По данни на Bloomberg, да плащат в рубли по предложената от Москва схема, са се съгласили четирима купувачи на газ от Европа.

Съгласно указа, издаден на 31 март, партньорите на "Газпром" трябва да открият сметки в чужда валута и в рубли в "Газпромбанк", за да може тя да конвертира входящите евро или долари в рубли.

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли
Обновена

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли

Еленко Божков прогнозира 30% ръст на цената на алтернативното гориво