Икономиката на еврозоната пропадна в рекордно свиване. Данните вероятно ще накарат Брюксел да побърза с фискалната подкрепа за държавите, коментира Bloomberg.

Икономиката в 19-те държави, използващи общата валута, се свива с 3,8 процента, показват данни на Евростат. За Европейския съюз спадът е с 3,5 процента. Свиването отразява затварянето на редица бизнеси, което покачи безработицата до 7,4 процента в еврозната и 6,6 процента в ЕС.

В Германия бе отчетен ръст на безработните от 373 хил. до общо 2,639 млн. Това е най-големият скок от поне 1992 г., откогато са първите сравними данни. Безработицата расте до 5,8%.

Франция и Испания - две големи икономики с ограничено място за фискални маневри - отчитат спад от над 5 процента. Италия, една от държавите с най-голяма задлъжнялост в света, също се очаква да отчете рекорден спад по-късно днес.

След като здравната криза се превърна в икономическа катастрофа, тези страни призоваха за решение, което ще сподели тежестта на фискалните мерки чрез продажба на общ евродълг. Дисциплинирани страни като Германия и Холандия обаче не искат да чуват за подобно нещо, тъй като се опасяват, че в крайна сметка те ще платят сметката.

Повече помощ може да дойде първо от Европейската централна банка, след като по-късно днес институцията ще реши дали планираните покупки на активи за над €1 трлн. тази година ще са достатъчни. Очакванията на анализаторите са от заседанието да не произтекат новини, а централните банкери да заемат изчаквателна позиция, за да видят какво ще направят столиците. Някои, като Goldman Sachs, обаче очакват нови стимули още днес.

Последните данни за БВП на ЕС, макар и предварителни, подчертават драматичния ефект на забраните - само две седмици на ограничения в края на март успяха да потопят растежа за цялото тримесечие. Лошото тепърва предстои за през второто тримесечие, което ще обхване по-ясно щетите.

По света, пандемията сви БВП на Китай за първи път от десетилетия и спря растежа в САЩ. МВФ очаква световната икономика да се свие с 3% тази година, а еврозоната - със 7,5%.

Икономиката на САЩ се сви с 4,8%
Обновена

Най-голямата икономика в света отчете невиждано от Голямата рецесия свиване

Най-лошото обаче тепърва предстои