През следващите месеци Гана ще трябва да избере строител за първата си атомна електроцентрала, съобщава порталът World Energy. Интересното е, че на практика всички големи сили в сферата - от Изток и от Запад, участват в надпреварата.

Претенденти са френската EDF, базираната в САЩ NuScale Power and Regnum Technology Group, китайската CNNC, южнокорейската Kepco и руската "Росатом", заяви Роберт Согбаджи, заместник директор в Министерство на енергетиката, отговорен за атомната и алтернативна енергия.

Най-развитата някога страна в Африка: Бедност, безработица и пиянство

Най-развитата някога страна в Африка: Бедност, безработица и пиянство

Първоначално успешните реформи и двете грешки на президента Мугабе

Общо 16 компании от различни държави са отправили предложенията си го Гана, но местните експерти са ги свели до 5 "полуфиналисти", а окончателният избор ще се случи до декември и ще е сред максимум два проекта. Критерии ще бъдат финансовият модел и техническите детайли.

Крайната цел е 1 гигават работещи ядрени мощности до 2034 г.

Снимка 666959

Източник: iStock

Гана, подобно на други държави от Африка, разглежда АЕЦ като възможност за преодоляване на енергийния дефицит - над 600 млн. души на континента са без ток.

Русия ще строи пристанища в Африка, избира между 4 страни

Русия ще строи пристанища в Африка, избира между 4 страни

Русия изнася за африканските страни предимно пшеница, петролни продукти, автомобили

Буркина Фасо и Уганда подписаха споразумения с Русия и Китай за изграждане на първите си АЕЦ. Кения, Мароко и Намибия също работят по въпроса за добавяне на атомна енергия към енергийния си микс. Южна Африка, в която работи единствената АЕЦ на континента, също обмисля още 2500 мегавата атомна енергия.