Гърция възнамерява да стане енергиен център за целия Балкански полуостров, както и свързваща енергийна връзка между Африка и Европа. Това каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в сряда на пресконференция по време на посещението си в Сърбия, съобщи mailbd.

"Трябва да увеличим максимално енергийната стабилност както тук, на Балканите, така и в цяла Европа, така че искаме да станем енергиен център, да предложим различни възможности, тоест енергийна диверсификация. Газовият интерконектор между Сърбия и България скоро ще бъде завършен, а Гърция възнамерява скоро да завърши терминала за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис. Това е нещо, което интересува не само Гърция, но и цяла Югоизточна Европа, особено България, Сърбия и други страни от Балканския полуостров. Гърция е важна както за електроенергията, така и за свързването на Европа и Африка с помощта на Египет, ние ще бъдем свързани чрез Египет с Гърция, Кипър и Израел", каза премиерът.

На 1 февруари се проведе церемония по започване на изграждането на газова интерконекторна връзка между България и Сърбия. Както заяви премиерът Ана Бърнабич на церемонията, това ще позволи на Сърбия "да приема втечнен газ от Гърция, газ от Азербайджан и от всякакви други източници".

Газовият интерконектор между България и Сърбия се очаква да бъде готов до октомври 2023 г. Общата стойност на проекта е 85,5 милиона евро, от които 25 милиона са заем от Европейската инвестиционна банка, 49,6 милиона са безвъзвратна помощ от еврофондове , а от бюджета на Сърбия са отпуснати 10,3 млн. евро, 600 хил. евро от компанията "Сърбиягаз", капацитетът на интерконектора ще бъде 1,8 млрд. куб.м. метра годишно.

На 1 януари 2021 г. Газпром започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът се транспортира от Русия по морския газопровод "Турски поток" и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България навлиза в Сърбия. Дължината на участъка през територията на Сърбия е 403 км, а проектният капацитет е 13,9 млрд. куб.м. метра годишно.