Германия излезе на лидерска позиция сред индустриално развитите държави по ниво на частните чуждестранни инвестиции. Това съобщиха агенция ДПА и радио „Дойче веле”, като се позоват на още непубликуван доклад на Федералното министерство на финансите.

Съгласно този доклад, вложеният частен капитал в машиностроенето, електрониката и електротехниката, в сферата на недвижимите имоти и другите отрасли през 2015 година се е равнявал на 18 процента от германския брутен вътрешен продукт. 

Преди това рейтингът се оглавяваше от Франция. Сега обаче Париж отстъпва на Берлин лидерството и слиза на второ място. Но въпреки това нивото на частните инвестиции във Франция спрямо БВП на страната е на доста над средното за еврозоната – 17 процента. 

По нататък в тази класация следват САЩ – с 16% частни инвестиции спрямо БВП и Великобритания – 14 на сто. 

Но независимо, че Германия стана лидер в областта на частните инвестиции, страната отстъпва по обем на държавните инвестиции в икономиката на страната, за което е често критикувана от международната общност. 

Около 90 процента от всички инвестиции в Германия представляват средства на предприемачите, различните фондове и домакинствата. Държавният дял е едва около 10 процента. 

Министерството на финансите в Берлин от своя страна смята, че би било неправилно „да се компенсира ниското равнище на частните инвестиции с държавни инвестиции”, пише още в доклада. В Министерството са на мнение, че на първо място трябва да се подобряват условията за участието на частния капитал за развитието на икономиката, отбелязва finmarket.ru.