Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа, Германия, според окончателната оценка, през второто тримесечие на 2020 г. е спаднал с 11,3% на годишна основа, показват данни на Федералното статистическо бюро на страната (Destatis). Свиването на икономиката се оказа рекордно, макар и малко по-малко от прогнозите и предварителните оценки на анализаторите.

"Такъв значителен спад не се наблюдава дори по време на кризата през 2008-2009 година. Тогава най-големият спад в годишното изражение бе регистриран през второто тримесечие на 2009 г. (-7.9%)", отбелязва Destatis.

Дефлация в Германия за първи път от април 2016-а

Дефлация в Германия за първи път от април 2016-а

Потребителските цени спадат през юли, отчита Destatis

Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха спад от 11,7% (на ниво предварителни оценки).

Като се вземат предвид календарните корекциите, показателят също е спаднал с 11,3% на годишна база.В сравнение с предходното тримесечие БВП на Германия през второто тримесечие е намалял с 9,7%. Това свиване стана рекордно и за цялата история на наблюденията. В същото време анализаторите очакват още по-голям спад - с 10.1%.

Какво трябва да направи Германия, за да се възстанови по-бързо

Какво трябва да направи Германия, за да се възстанови по-бързо

В момента всички мерки, които страната е взела, забавят икономическия растеж и подриват дългосрочно способността на страната да прогресира, смята професор Филип Багус

"Това беше най-големият спад от началото на изчисляването на динамиката на германския БВП на тримесечна база през 1970 година. Това беше много повече, отколкото по време на кризата през 2008-2009 г. (-4,7% през първото тримесечие на 2009 г.)", пише Destatis.

През първото тримесечие на 2020 г. спадът беше 1,8% на годишна база и 2% на тримесечна основа.