Изключително високите разходи за електроенергия в цяла Европа причиниха множество фалити. Това не се ограничава само до единици- става въпрос за производители на санитарни продукти, производители в сектора на металите, цимента, химикалите и др.

Германската индустриална федерация BDI смята, че енергийната криза вероятно ще бъде по-тежка тази, предизвикана от Covid-19. Мнозина си спомнят, че пандемията предизвика паника за снабдяване с тоалетна хартия, но този път залозите са много по-големи. Според ръководителя на една от химическите компании текущото ценово ниво означава автоматична деиндустриализация за Германия, пише Oilprice.

Досега Берлин трескаво се опитваше да избегне д болезнения въпрос на фона на енергийната криза. Наскоро държавни служители обявиха пакет от мерки в размер на 65 милиарда евро.

Пакетът предлага и еднократни плащания в помощ на домакинствата за сметките за енергия. Той също така включва удължаване на пакета за помощ от 5 милиарда евро за енергоемки компании, въведен първоначално през юли. През август канцлерът Олаф Шолц обяви намаляване на данъка върху добавената стойност върху продажбите на газ от 19% на 7%.

Въпреки тези усилия компании продължават да се затварят бизнесите. Hackle, един от най-известните производители на тоалетна хартия в Германия наскоро прекрати производството.

Deutsche Bank прогнозира рецесия от 3,5% за Германия през следващата година. Някои компании активно преминават към алтернативни източници на гориво като втечнен природен газ и водород. И докато това може да разшири енергийните им възможности, няма да направи много за намаляване на разходите.

Ако настъпи режим на тока, домакинствата трябва да се надяват производителите на жизненоважни стоки да са с приоритет.