Гладът за природен газ застигна и развиващите се икономики на Азия. Индия и Индонезия вече са в основата на глобалния натиск при търсенето.

Indian Oil Corp. и Gujarat State Petroleum Corp. се върнаха на пазара и започванаха активни покупки, след като отсъстваха в продължение на месеци, казват търговци. Един от основните износители Индонезия нареди на производителите на газ да дадат приоритет на местните клиенти. Междувременно Тайланд и Бангладеш също търсят доставки на втечнен природен газ чрез търгове, публикувани през последните няколко дни, съобщава Bloomberg.

Все по-големият интерес от Южна и Югоизточна Азия допринася и за повишеното търсене от Европа. Това доведе и до рекордно високи цени на газа през миналия месец. Потреблението на електроенергия, което обикновено се увеличава в навечерието на зимния сезон, се покачва заради възстановяването на големите икономики след пандемията. В същото време е ограничено. Сред причините са недостатъчните инвестиции в нови проекти през последните няколко години.

Недостиг на синьо гориво: ще могат ли страните от ЕС да купуват природен газ заедно?

Недостиг на синьо гориво: ще могат ли страните от ЕС да купуват природен газ заедно?

Това предлага Европейската комисия

Купувачи от Южна и Югоизточна Азия са били необичайно активни на пазара, въпреки нарастващите цени. Въпреки че тези страни са сред най-чувствителните по отношение на цените на втечнен природен газ, те са принудени да купуват, за да избегнат риск от недостиг на електроенергия за домакинствата и промишленото производство.

Това личи най-вече в Пакистан, където недостигът на газ ограничава основния износ на текстил, според индустриална търговска организация и крие икономически и политически рискове за премиера на страната Имран Хан.

Един от факторите, които засега държат цените в нормални нива,е това, че в Китай все още има огромни. Страната дори изпревари Япония като най-големият вносител на втечнен природен газ в света през 2021 г.

През последната година най-голямата икономика в Азия възстановяваше запасите си от природен газ. Китай ще посрещне най-мразовитите месеци в годината добре снабден и няма да има нужда от значително количество внос, освен при непредвидени обстоятелства. Това означава, че все още има резерви в тихоокеанския регион.

Експерти: Европа остава без газ следващите два месеца

Експерти: Европа остава без газ следващите два месеца

Нови исторически върхове на цените ще последват и през лятото на 2022 г.