Глобалният дълг се покачи с 10 трилиона долара през първата половина на 2023 г. Това възобнови възходящия тренд след спад в продължение на близо две години, а причината е скока на инфлацията, според Института за международни финанси.

Задълженията възлизат на рекордната сума от 307 трилиона долара. Това огромно увеличение от 100 трилиона долара през последното десетилетие, според групата, представляваща най-големите международни банки и финансови институции в света. Това се казва в доклад, публикуван във вторник. САЩ, Япония, Обединеното кралство и Франция водят в "списъка".

Като дял от световния брутен вътрешен продукт, глобалният дълг се покачи до 336% от 334% в края на миналата година. Според прогнозата на Института за международни финанси той ще достигне 337% до края на 2023 г., воден най-вече от значителни бюджетни дефицити на правителството. Това все още ще е под нивото от 362%, достигнато през първото тримесечие на 2021 г., пише Bloomberg.

Основният фактор за това в внезапното покачване на инфлацията и спадът в съотношението на дълга през последните две години, позволявайки на много държави и корпорации да надуят местната си валута", според директора на Института Емре Тифтик.

Има и нещо положителни обаче и това е, че дългът на домакинствата като дял от развитите икономики спадна до най-ниското си ниво от две десетилетия през първата половина на 2023 г. по изчисления на Института за международни финанси.

Според организацията тревожни са високите нива на държавния дълг, особено в нововъзникващите. "Нивата на вътрешния държавен дълг са на тревожни стойности в много страни", се казва в доклада. "Глобалната финансова "архитектура" не е достатъчно подготвена да управлява рисковете, свързани с напрежението на вътрешните дългови пазари."