Глобалните високи цени на енергията се повишават в Европа, в САЩ и в Азия, увеличават инфлацията и допълнително натоварват домакинствата от работническата и средната класа по целия свят. За това алармират редица финансови експерти и анализатори, подчертавайки за нуждата от сериозна държавна намеса.

Цените на природния газ регистрират едни от най-големите си рекордни покачвания. Според Международната агенция по енергетика (IEA) те са нараснали с почти 1000%, в сравнение с това, което са били преди една година.

Въглищата, които остават крайъгълен камък на световната икономика, отчетоха огромно увеличение на цените. Вносните в ЕС са нараснали с 420% в сравнение с преди година, според МАЕ. А в Китай, където се намира 30% от световната промишленост, цените на въглищата са достигнали най-високите си стойности, като вече нараснаха повече от два пъти тази година.

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Потребителската инфлация в Германия се ускори до 4,1% на годишна база през септември

Цената на електроенергията също се покачва по целия свят. На много места в зависимост от цената както на въглищата, така и на природния газ, цените на електроенергията са се повишили драстично. Примери за това са Германия и Испания, които разчитат на тези горива. Цената на електроенергията се е повишила с над 500% в Германия в сравнение с преди една година - най-високата им стойност за всички времена.

Цените на суровия петрол също се покачват. Стойността на Brent - най-широко използваният бенчмарк, се е удвоила през последната година. В Съединените щати средните цени за бензина са се повишили с 1,10 долара за галон. Те са средно 3,27 долара на национално ниво, според Американската автомобилна асоциация (AAA).

Глобалният скок в цените на енергията само допълва и без това значителната инфлация, започнала още миналата година. В САЩ инфлацията на потребителските цени е нараснала с 5,4 % спрямо 2020-а. Това означава, че почти всеки наемен служител е получил еквивалент на намаление на заплатата от 5,4 процента от това, което печели, в сравнение с преди година. Подобна е ситуацията и в Европа.

МВФ: БВП на България се връща на нивата от преди кризата

МВФ: БВП на България се връща на нивата от преди кризата

Институцията намали прогнозата си за световната икономика

Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) снижи прогнозата си за глобален растеж в отговор именно на тези нарастващи разходи.

Индустриалното производство в Германия е намаляло с 4% през август в сравнение с предходния месец. Германският автомобилен гигант Opel обяви, че ще спре дейността си в отговор както на нарастващите разходи за електроенергия, така и на недостига на полупроводници.

Същевременно в богатата Швеция икономиката се сви с 3,8 % през август. За това допринесе недостигът на чипове, който намали производството с 4,5 %. Volvo Group спря производството през септември, позовавайки се на недостига на полупроводници.

Икономиката на Китай също се движи назад. Нарастващите разходи за електроенергия, дълговата криза на доскорошния имотен гигант Evergrande и общата икономическа дисфункция в световен мащаб ще допринесат за това Китай да отбележи едва 5.1 % ръст през това тримесечие на годината - спрямо 7.9 % през предходното.

Цените на енергията и храните непропорционално засягат по-бедните, тъй като те харчат по-голям дял от приходите си за тези потребителски сметки. Все повече обаче засягат и средната класа, която, както знаем, е гръбнакът както на Европа, така и на САЩ.

Енергийната криза заплашва да увеличи цените на храните

Енергийната криза заплашва да увеличи цените на храните

Земеделците страдат тежко от значителното поскъпване на торовете