Въпреки че само преди месец главният икономист на JPMorgan Майкъл Фероли излезе с прогноза, според която през първото тримесечие на следващата година икономиката на САЩ ще се свие с 1% заради нарастващя брой на случаите на коронавирус, днес техните конкуренти от Goldman Sachs публикуваха точно обратното предвиждане, предаде Zero Hedge.

Според инвестиционната банка пакетът от мерки одобрен от Конгреса, на стойност 900 млрд. долара, ще донесе живец на страната, в резултат на което брутният вътрешен продукт ще нарасне с 5%. Това е почти двойно по-висока стойност от предишната прогноза на банката, според която показателят щеше да се покачи "само" с 3% на годишна основа.

От финансовата институция вече очакват и растежът за цялата година да се повиши, като той ще достигне 5,8% спрямо 5,3% очаквани преди това.

"Пакетът ще предоставя по 600 долара на човек седмично, което не очаквахме в предишните си прогнози", изтъкват от банката. "Затова вече очакваме значително нарастване на разполагаемите доходи през първото тримесечие, въпреки че заради покачването на случаите на коронавирус ефектът от това ще се усети с по-голямо забавяне от обикновено."

В резултат от твърде оптимистичната си прогноза обаче очакванията на Goldman Sachs вече са значително над консенсусните, изтъкват от Zero Hedge. Средната прогноза за растежа през първото тримесечие например е двойно по-ниска - от 2,5%, а за цялата година вижданията на банката са с 1,9 процентни пункта над средните.