Кризата е необходимост за преструктуриране, унищожават се бизнес отношения, част от капитала и трябва нова предприемаческа енергия да го замени. Въпросът е, че новото не се появява от само себе си, а изисква идеи и предприемаческа енергия, от една страна, и от друга - капитал. На това мнение е главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Голямото ни предизвикателство са частните инвестиции. Големите компании, които да дойдат и да правят бизнес в България. Неслучайно положихме доста усилия да привлечем автомобилен гигант. Това е част от трансформацията. На теория изглежда като че ли една сутрин икономиката спира да шие ризи, а на другата - започва да прави самолетни крила или софтуер за управление на космически совалки", казва той в интервю за "24 часа".

По неговите думи България се е включила късно в борбата за привличането на големи производители от ранга на Volkswagen и изостава зад други държави в региона, като Словакия, Полша и Унгария. "Ако имаме инвестиционни проекти, те биха могли да намерят финансиране. Това трябва да бъде може би приоритетът на политиката ни оттук нататък", смята той.

"Трябва да станем по-зелени, по-чисти и по-цифрови, можем да заложим най-различни инициативи, които не само да направят качеството ни на живот по-добро, а и да привлекат големи инвеститори, които да направят икономиката ни енергийно ефективна, образованието - по-добро. Предизвикателството пред нас е, че започваме от бял лист", посочва Богданов.

Що се отнася до пакетът стимули, насочен към подкрепа на икономиката в ситуацията на коронакризата, икономистът смята, че той трябва да се използва като ресурс за провеждането на реформи. По този въпрос Лъчезар Богданов казва:

"Ще имаме и ресурс за провеждане на инвестиционна политика, насочена към привличане на инвестиции - като централизирано в големи индустриални зони, така и ако на общините се даде повече възможност да подобряват средата и услугите в подкрепа на инвеститорите и работниците. Досега често се казваше - хубави идеи за реформа, ама няма финансиране, то е заложено в други програми. Ето сега има ресурс.".

Като отражение на негативния ефект от коронакризата експертът посочва някои от важните икономически индикатори. През април индексът на производство в преработващата промишленост е с 19% надолу в сравнение с 2019 година. От друга страна някои от секторите на икономиката останаха на практика напълно блокирани в резултат на ограниченията.

"Изглежда се оттласнахме от тежкото дъно в началото на април, но сега предстои да видим с какъв капацитет ще заработят бизнесите в следващите месеци", посочва икономистът.

Според него за някои сектори ще бъде трудно да се съвземат от тежката криза, но от друга страна това е шанс ресурси от едни индустрии да бъдат пренасочени към други.

"Ако приемем, че туризмът ще страна и не просто месец-два, а структурно, това означава, че този ресурс, който е бил влаган в него, трябва да се насочи другаде, включително част от работната сила", обяснява Богданов.