Сушата е основният виновник за загубата на реколта в Китай, а в момента ситуацията се влошава още повече заради изменението на климата и редуващите се рекордни жеги и поройни дъждове. В началото на юли властите предупредиха, че високите температури вероятно ще засегнат сериозно производството на основни култури за страната като ориз и памук, а реколтата от царевица вероятно ще намалее с 30% през тази година.

В тази ситуация местните власти трябваше да формулират специфични мерки за оценка и справяне с щетите, да отклонят водата там, където е необходима, и "внимателно да използват всеки кубик".

В борбата срещу сушата бяха впрегнати и ракети, генериращи дъжд. Фермерите от засегнатите от сушата региони, които вече са използвали технологията обаче казват, че изкуствено предизвиканият дъжд не е достатъчен, за да спаси реколтата им.

Напукани магистрали и летищни писти: пътищата по света не издържат на по-горещия климат

Напукани магистрали и летищни писти: пътищата по света не издържат на по-горещия климат

Западна Европа изпадна в транспортен хаос това лято

Сонг Кайксионг, който отглежда сорго, ориз, царевица и соя в планински район в Съчуан, обясни, че местното правителство е използвало изкуствен дъжд вече два пъти през последния месец. Но той остава песимист за резултата и прогнозира, че неговото производство на ориз може да спадне с 30% до 40%.

"Не става въпрос дали могат да бъдат продадени или не, просто няма продукция ... царевицата, която оцелява сега, няма зърна, а соята няма шушулки", каза Сонг пред Sixth Tone.

Анализаторите са на мнение, че прекъсването на производството на култури в Китай ще има вълнообразен ефект във веригата на доставки и ще засегне изхранването на добитъка. По-рано тази година блокирането заради COVID-19 в части от Китай вече навреди на плантациите и производството на царевица в големи селскостопански центрове като североизточната провинция Джилин.

Прекъсванията вече вдигнаха цените на някои хранителни продукти. Листните зеленчуци, включително броколи и бок чой, вече са поскъпнали с между 10% и 30% в големите супермаркети в Чънду.

Цените на памука скачат на фона на най-ниската реколта от 10 години насам в САЩ

Цените на памука скачат на фона на най-ниската реколта от 10 години насам в САЩ

Високите температури и ограничените валежи това лято засегнаха сериозно земеделската земя

За да облекчи загубите в селското стопанство, Министерството на финансите на Китай отпусна в средата на август 300 милиона юана за помощ при бедствия на 13 провинции, включително Съчуан. Парите ще бъдат използвани за закупуване на семена, пестициди и други материали, докато властите в Съчуан настояват за селскостопанска застраховка, за да помогнат на фермерите да предявят искове за загуби на реколта.

Междувременно провинциалната метеорологична служба прогнозира дъжд и отделни гръмотевични бури за няколко места в Съчуан. Органите за предотвратяване на наводнения обаче предупредиха градовете за потенциални внезапни наводнения, тъй като изсъхналата земя няма способността да абсорбира вода и е по-уязвима при наводнения.