Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права, предупреждават от Националната агенция по приходите (НАП). Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение "под масата", са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. 

Какви заплати плаща Илън Mъск на работниците си в гигафабриката на Tesla край Берлин?

Какви заплати плаща Илън Mъск на работниците си в гигафабриката на Tesla край Берлин?

Мъск сигурно си се мислел, че всеки поляк знае немски и си мечтае за работа в Tesla, казва с усмивка на лицето един от работниците.

"Ако работник реално получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, загубата за служителя в следващите 30 години е близо 109 000 лева. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи възможност да се възползва от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата", обясни Николай Петков, директор на дирекция "Управление на риска" в НАП.

Нарастване с поне 10% на бюджетните заплати от 1 юли иска социалният министър

Нарастване с поне 10% на бюджетните заплати от 1 юли иска социалният министър

Няма да има увеличение на минималната заплата от 1 юли

Служителите и работниците, които се осигуряват на по-нисък от реалния доход могат да изчислят загубите си с помощта на калкулатора на сайта: www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават.

Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от заплата в плик, изчисляват от дирекция "Управление на риска" в НАП. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв. вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори.