Хърватия ще изпрати писмо за намерение да се присъедини към чакалнята на еврозоната, заяви днес гуверньорът Борис Вуйчич, цитиран от Bloomberg.

Очаква се писмото да бъде изпратено до юли, посочи още управителят на централната банка. Това ще позволи на балканската държава да се присъедини към механизма ERM-2 до 2020 година. Хърватия е най-младата страна-членка на Европейския съюз, като се присъедини към блока през 2013 година.

България и Румъния също искат да се присъединят към еврозоната, в която към момента има 19 страни.

Трите най-бедни държави от ЕС искат да приемат еврото

Трите най-бедни държави от ЕС искат да приемат еврото

"След Brexit оставането извън еврозоната може да ги направи аутсайдери"

Хърватия, подобно на България, ще трябва да прокара някои законови промени, преди да може да се присъедини към ERM-2. Иначе бившата югославска република изпълнява Маастрихтските критерии, а валутата ѝ - куната - вече е обвързана с еврото по подобие на лева. Вуйчич посочи наскоро, че 70% от депозитите на хърватите са в евро.

През 2018 година икономиката на Хърватия нарасна с 2,8 процента, съвсем малко под растежа от 2017 година. Икономиката на държавата е най-зависима от частното потребление и се очаква то да остане основен двигател на растежа и през 2019 година. Очаква се, че през т.г. брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2,7 процента, а през 2020 година - с 2,6 процента.

Ключов проблем за страната е овладяването на публичния дълг, който е около 70 процента от икономиката. Спрямо 2014 година обаче, когато той бе 86 процента, положението е далеч по-добро.

2 причини, поради които България може да не влезе в чакалнята за Еврозоната през юли

2 причини, поради които България може да не влезе в чакалнята за Еврозоната през юли

Заявка на премиера Борисов може и да не се изпълни толкова бързо