Туристическата индустрия в Хърватия е основен двигател на икономиката. Сега обаче тя е поставена в трудно положение, след като има недостиг на работна ръка. Представители на туристическия бизнес в страната призовават правителството да позволи на повече чуждестранни работници да се включат към персонала в баровете и заведенията в пиковия сезон.

Хърватия, която е най-младият член на Европейския съюз, е силно зависима от летния туристически сезон, на който се дължат 20% от стойността на Брутния вътрешен продукт, пише Reuters.

"Малко преди започването на сезона, ситуацията с работната ръка е критична и отварянето на някои обекти като барове и ресторанти остава под въпрос", се казва в официалния апел на Хърватската асоциация за туристически компании и Националната асоциация на работодателите.

През септември страната увеличи броя на визите за чуждестранни работници на 65 100 за 2019 година, като за предходната те бяха 38 729. Квотата за работници в туристическия сектор бе повишена от 8 930 на 15 611.

Секторите, в които най-често има недостиг на квалифицирани работници са туризмът, строителството, продажбите, производството и транспортът.

"Нашата цел е да назначаваме местни жители, но те не са заинтересовани да работят в туристическата индустрия", се казва още в призива на двете асоциации.

Средната месечна заплата в Хърватия е 6 464 хърватски куна или 983,60 долара по последни данни от месец март. Нивото на безработица през април е било 8,6%.

Чуждестранните работници, които идват в страната, са предимно от Балкански държави, но има и такива от по-далечни като Украйна и някои азиатски страни.