В началото на годината ръстът на световните цени на основните видове хранителни стоки продължи. През януари средната стойност на индекса на цените на храните на FAO (Организацията за прехрана и земеделие на ООН) е 113,3 пункта. Това е с 4,7 точки (4,3%) по-високо от нивото от декември 2020 г.

Показателят се е увеличава за осми пореден месец и сега е достигнал рекордно високо ниво от юли 2014 година. Спрямо януари 2020 г. индексът е нараснал с 10,5%. По-рано беше съобщено, че за 2020 г. средният индекс на FAO е нараснал с 3,1%.

Растежът през януари е причинен предимно от значително увеличение на индексите на цените за захарта, зърнените продукти и растителните масла. Цените на месото и млечните продукти също се повишиха, но в по-малка степен.

Путин: Ситуацията на световния пазар на храни се влошава

Путин: Ситуацията на световния пазар на храни се влошава

Инфлацията през 2020-а в Русия е най-висока за последните 4 години - 4,9%

Индексът на цените на зърното през януари е нараснал с 8,3 пункта - до 124,2 пункта (плюс 7,1%, за годината - увеличение от 23,6%). Това беше улеснено от повишаването на цените на царевицата на фона на увеличените покупки на Китай от САЩ съгласно търговското споразумение. Цените на пшеницата също се повишиха през януари, водени от по-високите цени на царевицата и очаквания спад в продажбите от Русия, която удвоява износните мита за пшеница от март 2021 гоидна.

Индексът на цените на растителните масла през януари се повиши със 7,7 пункта (5,8%) до 138,8 пункта. Това е максимумът от май 2012 г. (спрямо януари 2020 г. плюс 27,7%). Ръстът се дължи на по-високите цени на палмово, соево и слънчогледово масло. Производството на първата стока рязко спадна в Индонезия и Малайзия поради метеорологичните условия.

Световните цени на храните стигнаха тригодишен връх през 2020-а

Световните цени на храните стигнаха тригодишен връх през 2020-а

FAO не е склонна да свързва повишаването на цените единствено с пандемията

Цената на слънчогледовото масло се увеличи поради лошата реколта. За млечните продукти цените са се повишили средно с 1,6% ( за година увеличението е 6,9%).

Месото през януари поскъпва с 1% (до 96 пункта), през годината имаше спад в цените - със 7,3% спрямо януари 2020 г.

И накрая, цената на захарта през януари се повиши с 8,1% - до 94,2 пункта (7,7% през годината). За този продукт увеличението на цените беше свързано с намаляване на доставките от ЕС, Русия и Тайланд на фона на спад в реколтата, както и заради сухото време в Южна Америка.