Инфлацията на потребителските цени в Турция се е повишава още повече през септември. Цените са се увеличили с годишен темп от 19,58% миналия месец спрямо 19,25% през август, показват официални данни в понеделник. Причината е скокът в разходите за енергия, пише Daily Sabah.

На месечна база цените са скочили с 1,25% според данните на Турския статистически институт (TurkStat). Годишният ценови ръст при храните, които формират около четвърт от потребителската кошница, остава почти без промяна на ниво от 28,79%.

Централната банка прогнозира инфлацията да достигне 14,1% до края на годината.

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Потребителската инфлация в Германия се ускори до 4,1% на годишна база през септември

Междувременно президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е възложила на земеделските кооперации да отворят около 1000 нови пазара в цялата страна, за да осигурят "подходящи" цени на потребителските стоки на фона на усилията за овладяване на цените.

Отварянето на магазините ще започне скоро, за да имат гражданите достъп до "евтини и висококачествени стоки" и за "да се балансират пазарите", каза той.

През миналата седмица правителството обвини супермаркетите и започна разследвания за високите цени на стоките от първа необходимост.

Годишната инфлация в Турция се повиши на 17% през юни

Годишната инфлация в Турция се повиши на 17% през юни

Отчетената месечна инфлация е 1,94%

В началото на 2019 г. правителството отвори собствени пазари за директна продажба на евтини зеленчуци и плодове, като изключи търговците на дребно, които бяха обвинени в изкуствено повишаване на цените.