В съвместен доклад германският икономически институт Ifo и държавните статистически служби на Италия (Istat) и Франция (Insee) обявиха днес, че икономическата активност в еврозоната ще продължи да нараства със стабилно темпо през първите 6 месеца на 2016 година.

Според доклада, Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се увеличи на тримесечна база с по 0,4% през първото и през второто тримесечие на настоящата година, запазвайки темпото на растеж от края на изминалата година. Основен фактор за това е продължаващо подобрение на частното потребление в региона.

Трите института също така очакват икономически растеж от 1,5% за цялата изминала година, информира bnr.bg.

В доклада се посочва, че продължава икономическото възстановяване на фона на наличните рискове, очертавайки конфликтите в Близкия изток и продължаващата структурна трансформация на китайската икономика като конкретни заплахи за икономиката в еврозона.

В същото време вносът на развиващите се икономики би могъл да се ускори по-рязко от предишните ни очаквания с оглед на неговия стръмен спад в началото на 2015 година, отбелязват Ifo, Istat и Insee.

Трите водещи европейски института очакват потребителската инфлация (индекса CPI) в еврозоната да остане без промяна през изминалата година (0,0% спрямо 2014-а), след което да нарасне с 0,4% през първото и с 0,5% през второто тримесечие на 2016 година.

Очаква се цените на петрола да имат по-слабо негативно въздействие върху потребителските цени през настоящата година, се посочва в новия доклад, който се базира на предположение, че петролните цени ще стабилизират около 35 долара за барел.