Китай е напът да изпревари еврозоната като размер на икономиката през тази година, пише Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя ще достигне 13,2 трилиона долара през 2018 година, а 19-те страни от ЕС, които ползват общата валута, ще постигнат 12,8 трилиона долара.

През 2017 година еврозоната изпревари Китай с по-малко от 200 милиарда долара.Азия, включително мощните икономики на Япония и Индия, включително и бързоразвиващите се страни като Филипините и Индонезия, вече надмина икономиките на Северна и Южна Америка през 2016 година. И по-бързия растеж в Азия ще увеличава разликата през следващите години.

Китайските лидери заложиха на възможността на президента Си Дзинпин да запази растежа стабилен, като премахнаха ограниченията пред неговото управление. Втората най-голяма икономика в света се отърсва от забавяне на ръста, а Си се опитва да реформира икономиката от модел на ниски заплати и висок ръст към по-балансиран микс, където силното вътрешно търсене играе по-значима роля.

За да се справи с тежката задача, Китай трябва да разреши редица предизвикателства. На първо място ще трябва да се справи с огромния си дълг, а финансовите пазари трябва да бъдат отворени за световните инвеститори. Правителството ще трябва да намери начин да разреши и проблема със застаряващото население. Според ООН четвърт от китайците ще бъдат на възраст над 60 години до 2030.

Китай ще расте с поне 6% годишно до края на десетилетието и с между 5 и 5,5 процента през следващото десетилетие. Прогнозното разширение на икономиката на еврозоната трудно надминава 2%.

Данни от проекта Maddison на University of Groningen в Холандия сочат, че последният път, в който Китай е имал по-голяма икономика от тази на еврозоната, е било в средата на 19 век.