Централните банки постоянно изтъкват, че "инфлация" е ниска. Всъщност Федералният резерв дори предприе политика, според която индексът на потребителските цени може да надхвърли 2%.

В действителност обаче инфлацията е много по-висока, отколкото показват метриките на банките. И освен това тя расте, смята бившият главен икономист на една от водещите инвестиционни компании в САЩ Alliance Bernstein Джо Карсън в нов пост.

"Основният източник на ценовата инфлация е имотният пазар", пише той. "Индексът Case-Shiller нарасна със 7% от началото на годината, което е над два пъти по-висок темп на покачване в сравнение с година по-рано и най-скоростното му изстрелване от 2014 г. насам."

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Индексът на имотните цени в САЩ обикновено се понижава по време на рецесии. По време на дотком балона от 2000-2001 г. той се забави с над една трета от темпа си, а по време на Голямата рецесия се срина с 12% на национално ниво.

Същевременно индексът на потребителските цени, който е основната метрика за изчисляване на "инфлацията", не отчита реалните стойности на недвижимото имущество. Вместо това, той използва индекс на пазарните наеми, за да изчисли стойностите на имотите. Така Бюрото за трудова статистика, което се занимава с изчисляването на показателя, регистрира покачване от 2,5%, докато в действителност то е почти три пъти по-високо.

"Ако се използваха действителните цени на жилищата, индексът на потребителските цени вече ще е отчел стойност от над 3% в хода на изминалата година", пише Карсън. "това е почти два пъти по-висока стойност от регистрираните през този период 1,6%."

Тази компания за недвижими имоти ще търси почти 2 милиона лева от БФБ въпреки кризата

Тази компания за недвижими имоти ще търси почти 2 милиона лева от БФБ въпреки кризата

Infinity Capital има един стартиран проект и един планиран в село Гурмазово

По думите му, ако нямаме съвкупни измерители на цените, точно цените на имотите могат да се използват като един от най-важните измерители на инфлацията, защото ценовите им цикли включват в себе си фактори като достъпността до кредити и финансовите условия на пазарите, търсенето и очакваната инфлация.

Прогнозата на Карсън е, че този ръст на търсенето, на който ставаме свидетели днес, няма да се повтори по време на възстановяването на икономиката, което ще бъде забавено заради огромния държавен и корпоративен дълг.