Индия е сред най-големите производители на хранителни стоки, но милиони все още гладуват в най-населената страна в света. Индия изнася голяма част от ориза, пшеницата и захарната тръстика, които се търгуват на световните пазари.

Гладът е най-големият проблем в Индия. "Все още милиони хора гладуват. Ако получават храната, тя не е питателна", смята Амит Шарма, ръководител на екипа за глобално изпълнение на търговията на глобалния агробизнес Bunge.

Индия може да е един от най-големите производители на храни в света, но въпреки това страната е на 111 от 125 страни в наскоро публикувания Глобален индекс на глада, който определя нивото на глад сред населението на Индия като "сериозно", пише CNBC.

Населението на Индия е над 1,4 милиарда, а страната е дом на една четвърт от недохранените души в света и е дом на над 190 милиона гладуващи.

Голяма част от проблема се крие в логистиката. "Единствената причина е, че няма верига за доставки. Никой не говори за веригата на доставки", смята Шарма.

Лошата инфраструктура на страната е довела до почти 40% от загубите след прибиране на реколтата за някои продукти, според данни на Международната търговска администрация, която е под шапката на Министерството на търговията на САЩ.

Освен това има по-голям дял на средна класа в страната, която е на път да търси повече храна, както и по-качествена храна.

Снимка 604080

Източник: iStock

"Първото за което човек харчи пари при получаване на допълнителен доход, е за по-добра храна", заяви Гарима Джейн, заместник главен изпълнителен директор и ръководител на зърнените храни в Louis Dreyfus. Тя предупреди, че нуждите от протеини в Индия ще се увеличат.

Нуждата от продоволствия е проблем, с който правителството трябва да се изправи лице в лице с наближаването на изборите в страната.

Индия е най-големият производител на мляко в света и вторият по големина производител на ориз, пшеница, зеленчуци и плодове.

Невиждан от 20 години недостиг на ориз се очаква в световен мащаб

Невиждан от 20 години недостиг на ориз се очаква в световен мащаб

Миналата година земеделските земи в най-големия производител на ориз в света Китай бяха засегнати от проливни летни дъждове

През последната година Индия се сблъска с някои нестабилни доставки и колебания на цените за ключови хранителни продукти, което накара правителството да ограничи доставките в чужбина.

В опит да овладее вътрешните цени Индия забрани износа на лук от декември до март. През октомври страната разшири ограниченията върху износа на захар, които започнаха през септември. Индия забрани износа на бял ориз, с изключение на басмати през юли.

Цените на доматите също скочиха през миналата година, заради неблагоприятните метеорологични условия.