Индия ще пусне в експлоатация девет нови ядрени реактора в строящи се електроцентрали до 2024 година. Това съобщи в-к The Times of India, цитиран от ТАСС.

"До 2024 г. Индия ще въведе в експлоатация 9 нови ядрени реактора в строящите се атомни електроцентрали. Правителството одобри и изграждането на още 12 индустриални реактора с общ капацитет от 9000 МВт", цитира изданието изказването в горната камара на парламента на държавния министър при канцеларията на министър председателя.

"Ако преди атомните електроцентрали се строяха в южната част на Индия, сега северните райони на страната ще станат площадки за изграждане на нови атомни електроцентрали. Първото подобно енергийно съоръжение ще се намира в северния регион на 150 км от от Горакхпур (щата Хариана)".

По думите на държавния министър, Индия не възнамерява да се отказва от експлоатацията на атомни електроцентрали. "Ние не само ще увеличим строителството на такива енергийни съоръжения, но и ще създадем единна система за производство на електроенергия от атомни електроцентрали в Индия", каза Сингх.

В момента повечето от своите ядрени проекти Индия изпълнява с техническа помощ от Русия и Франция. Като пример за сътрудничество с Руската федерация, държавният министър посочи строящата се атомна електроцентрала "Куданкулам". АЕЦ "Куданкулам" е атомна електроцентрала с блокове модел ВВЕР-1000, разположена в южната част на Индия, в щата Тамил Наду.

Ще се откаже ли Франция от АЕЦ?

Ще се откаже ли Франция от АЕЦ?

Доклад на МАЕ казва, че това е "технически възможно"

Първият енергоблок на електроцентралата работи стабилно при проектна мощност от 1000 МВт от февруари 2016 г. Вторият енергоблок беше включен в националната енергийна мрежа на Индия на 29 август 2016 г. Общото рамково споразумение с "Росатом" за изграждане на трети и четвърти енергоблок беше подписано през пролетта на 2014 г.

А през юни 2017 г. инженерното подразделение на държавната корпорация "Росатом" и Индийската корпорация за атомна енергия подписаха споразумение за изпълнението на третия етап (енергийни блокове №5 и №6) на АЕЦ "Куданкулам". Пускането им в експлоатация е предвидено съответно за 2024 г. и 2025 година.