Индия ще предложи на наддаване за частни инвеститори 41% от въгледобивната си промишленост, предаде Oilprice. Така докато в развитите икономики правителствата се състезават да инжектират средства в различни отрасли и дори да национализират компании, страната хвърля бегъл поглед към обратния подход.

Това е исторически ход, след като през последните четири десетилетия въгледобивът е изцяло държавен отрасъл в Индия. До него се стигна в резултат на недостига на енергийни продукти, който удря сърцето на индийската икономика - производството, което и без това е силно засегнато от коронавируса и мерките срещу него на глобално равнище.

По този начин правителството на Нарендра Моди имплицитно признава, че държавата няма достатъчен капацитет да управлява въгледобива ефективно, както и че под нейното ръководство отрасълът всъщност има твърде високи оперативни разходи разходи.

Как въглищата станаха най-скъпото изкопаемо гориво?

Как въглищата станаха най-скъпото изкопаемо гориво?

Въпреки по-слабото търсене в САЩ и Европа

Прогнозата на местното министерство на икономиката е, че концесиите на компаниите от сектора ще доведат до значително увеличаване на инвестициите и модернизацията му, като се очаква вложенията на потенциалните нови частни играчи да достигнат 4,3 млрд. долара през следващите до седем години. Също планът на правителството е новите компании да увеличат добива на страната с 225 млн. тона въглища годишно.

Освен инвестициите и ръста на производството, частните компании ще осигурят работа за значителен брой служители, като се очаква техният брой да е около 70 хил. души. Не на последно място, от гледна точка на правителството, концесиите, които те ще плащат, ще донесат на хазната годишни приходи в размер на приблизително 2,6 млрд. долара.

Офертите за инвеститорите вече са отворени, а срокът за подаване на документите е до август. От компаниите, които ще вземат на концесия въгледобива в Индия, не се очаква да имат предишен опит в управлението на рудници. Ключов момент обаче е, че освен таксите за концесиите, които те ще трябва да плащат, правителството иска от тях да споделят част от печалбата си с него.

Въпреки че днес Индия е в топ три на най-големите производители на въглища, след САЩ и Китай, страната е силно зависима от вноса. Лошото управление на рудниците ѝ в ръцете на държавата и грандиозната корупция в отрасъла са световноизвестен проблем, който удря електропроизводството, а заедно с него - потребителите и компаниите.

Потреблението на въглища в САЩ се срина с 13%

Потреблението на въглища в най-голямата икономика се срина с 13%

През тази година се очаква нов спад

Данни на Световната банка показват, че заради проблемите на въгледобива, днес 25% от местното население или 345 млн. души нямат достъп до електричество. Това се равнява на половината от населението на континента Европа.