Индонезия ще спре износа на бокситна руда от юни 2023 г., за да стимулира местната преработвателна индустрия, обяви президентът Джоко Видодо.

"От юни 2023 г. правителството ще наложи забрана върху износа на бокситна руда и силно ще насърчи преработката на боксит в страната", каза президентът Видодо, цитиран от индонезийската информационна агенция ANTARA. Бокситът е най-важната руда за производство на алуминий.

По думите на Видодо, индонезийските власти искат да направят страната напълно независима по отношение на природните ресурси, както и да създадат възможно най-много нови работни места.

В Индонезия се строи най-големият в света завод за никел

Къде се строи най-големият в света завод за никел

Проектът трябва да бъде завършен до 2025 година

Президентът припомни още, че на 1 януари 2020 г. Индонезия за първи път забрани износа на руда, а именно на никелова.

"В резултат на това, печалбата от износа на никелови продукти стана 19 пъти по-голяма, отколкото от износа на руда. В края на 2014 г. спечелихме само 1,1 милиона щатски долара от износа на никелова руда, но през 2021 г. печалбата ни нарасна до 20,9 милиона щатски долара", каза Видодо.

Според президента на Индонезия, благодарение на преработката на боксита в страната, държавните приходи т тази руда ще се увеличат от $1,4 милиарда до около $4 милиарда.