Индонезия заплаши да забрани вноса на европейски стоки, след като блокът ограничи използването на палмово масло в горивата.

Намалените доставки до ЕС ще понижат значително доходите на месните фермери в страната. Отглеждането на палмови растения е начинът, по който те изкарват прехраната си. Затова най-големият производител на палмово масло Индонезия предприема действия, за да защити поминъка на почти 20 милиона души, пише Bloomberg.

Министърът по морските въпроси Лухут Панджайтан намекна, че самолети на европейски компании биха могли да бъдат сред бойкотираните стоки. Той заяви, че страната ще има нужда от 2500 самолета през следващите десетилетия.

"Има много европейски продукти, от които се нуждаем. В Индонезия има 269 милиона жители, това е голям пазар", допълни той.

Ще спре ли ЕС да използва палмово масло в горивата?

Ще спре ли ЕС да използва палмово масло в горивата?

Производителите на палмово масло се борят ЕС да не намалява доставките

Палмовото масло се превърна в конфликтна точка между ЕС и най-големите производители Индонезия и Малайзия, които предоставят 85% от доставките за блока. Европейската комисия взе решение да ограничава постепенно биогоривата от растително масло, тъй като ЕС си е поставил природосъобразни цели.

Индонезия предвижда и протест със Световната търговска организация, ако Европейският съюз ратифицира решението си. Палмовото масло не е просто стока за износ, то е допринесло за намаляване на бедността според координаторът по икономически въпроси Дармин Насуи.

Европейската комисия определи критерии за устойчивост на палмовата суровина. В тях се посочва, че блокът трябва да постепенно да ограничава използването на растителното масло в горивата от 2019 година.

Планът на ЕС срещу глобалното затопляне включва намаляване на емисиите с поне 40% до 2030 година в сравнение с нивата от 1999 година, както и да увеличи енергийната ефективност. А палмовите растения водят до обезлесяване, което е още една причина блокът да ограничи използването на суровината.