Инфлацията в България за втори пореден месец остава на едно и също ниво. През декември и ноември годишният ръст на цените е бил 16.9%, докато през октомври инфлацията е достигнала 17.6 на сто. През първите 9 месеца на годината инфлацията не спираше да се увеличава като от 7.3% през януари достигна невижданите от 24 години насам 18.7% през септември.

Снимка 602563

Източник: НСИ

Данните на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че месечната инфлация през декември е била 0.9 на сто. Като най-голямо поскъпване се наблюдава при международните полети - с 46.9%, поскъпването при пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната - са поскъпнали с 18.3%, а хотели във ваканционни центрове и курорти - са поскъпнали с 10.8 на сто.

Инфлация за едни, дефлация за други - зависи на какво се топлите

Инфлация за едни, дефлация за други - зависи на какво се топлите

Ръстът на цените забавя темпа си за втори пореден месец

Същевременно при нехранителните стоки се наблюдава най-съществено намаление на цените на при автомобилния бензин А95Н - със 7.0%, при дизеловото гориво - с 6.0% и при автомобилния бензин А100Н - с 5.7%. 

При храните най-съществено е поскъпването при краставиците - с 26.6% и яйцата - с 11.8%. А най-много са паднали цените на цитрусовите и южни плодове - с 10.2% и на зелето - с 6.6%.

Европа "затъва" в инфлация

Европа "затъва" в инфлация

Особено незавидно е положението на Полша и Унгария