Инфлацията в Русия достигна най-високото си равнище през март от четири години насам. Годишната инфлация е на нива до 5,8% през март, по данни на Федералната служба за статистика, предава Bloomberg. Това беше в съответствие с прогнозите.

Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 4,5% миналия месец. "Ускорението на инфлацията през март засилва доводите на централната банка да повиши лихвените проценти", коментира Дмитрий Долгин, анализатор в ING Bank в Москва.

Основният двигател на ускорението на инфлацията през март са нарастващите цени на храните - покачване от 7,6%, като повишението на годишна база възлиза на 12%.

От началото на март рублата се е обезценила с над 3% спрямо щатския долар, което увеличава инфлационния натиск и засилва опасенията на централната банка.

"Инфлацията може да се забави занапред, вследствие на базови ефекти, но това е мимолетен комфорт за централната банка. Банкерите търсят по-силни доказателства, че възходящият ценови натиск ще отслабне", коментира икономистът Скот Джонсън.

"Пикът на инфлацията беше през март, а след това тя ще отслабне", коментира Софя Донец, икономист в Renaissance Capital в Москва. Според нея "слабата рубла е едно от основните притеснения."