Цените на храните в глобален мащаб се покачват с най-бързия темп досега, на фона на войната в Украйна, която "задушава "доставките. Инфлацията вече удря сериозно по джоба на потребителите и влошава глобалната криза с глада.

Войната донесе хаос във веригите за доставки в ключовия регион за износ Черно море, като наруши глобалните търговски потоци и вся паника относно недостига на основни продукти като пшеница и олио. Това доведе до рекордни цени на храните, които и без това се покачиха преди началото на конфликта. Индексът на ООН за световните разходи нарасна с още 13% през март, предаде Bloomberg.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие на ООН скочи с цели 33,6% спрямо март 2021 г., достигайки ниво от 159,3 пункта.

Пристанищата на Украйна са затворени и много кораби избягват региона, през който минава една четвърт от цялата търговия със зърно. Очаква се най-големият износител на слънчогледово олио да намали драстично насажденията на слънчоглед.

Високата инфлация в глобален мащаб започна да унищожава търсенето

Високата инфлация в глобален мащаб започна да унищожава търсенето

Глобалните цени на храните достигнаха рекордни нива миналия месец според ООН

Високите цени на енергията и торовете повишават разходите за производство на храни, което води до по-високи сметки за храна и заплашва производството.

Покачването на цените на храните се усеща най-вече в бедните страни, където хранителните стоки представляват голям дял от потребителските бюджети, а руската инвазия доведе до покачване на разходите за основни храни като хляба.

Рязкото покачване на цените на храните ще засегне именно по-бедните страни, много от които вече се борят с негативното въздействие на кризата с Covid-19. Много страни в Близкия изток и Северна Африка разчитат на Украйна и на Русия за внос на зърнени култури и растителни масла.

Световната продоволствена програма (WFP) на ООН наскоро обяви, че скъпите основни продукти в зависимите от внос страни от Близкия изток и Северна Африка заплашват продоволствената сигурност.

Нарастващите разходи за храна принуждават някои страни да задържат вноса, да търсят нови доставчици или да посягат към местни запаси. Това няма да бъде дългосрочно решение, коментира Ерин Колиър, който е икономист в Организацията на ООН по храните и земеделието. "Това представлява спиране на търсенето", заяви Колиър.

Показателят на Организация по прехрана и земеделие (ФАО) за световните цени е скочил с около 75% от средата на 2020 г., далеч над нивата, наблюдавани през 2008 и 2011 г., по време на глобалните продоволствени кризи. ООН предупреди, че цените може да се покачат още много.

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Най-лошият вариант е да не се засади нищо този сезон

Износът на зърно от Украйна ще бъде силно засегнат от войната, като доставките на пшеница ще спаднат с 5 милиона тона, а на царевицата с 12,5 милиона тона спрямо предишните прогнози.

Проблемите ще се проявяват и през следващия сезон. ФАО очаква поне 20% от реколтата от пшеница да не бъде събрана заради разрушения, ограничен достъп до ниви или липса на ресурси за реколта.

Междувременно земеделците срещат тежки метеорологични условия от въздействието на изменението на климата. Най-тежката суша от десетилетия насам донесе мор за добитъка в Африканския рог в източната част на Африка, а докато глобалното затопляне направи продоволствената несигурност по-сериозна в държави като Афганистан.